WORLD

OMS declară urgență de sănătate globală. Epidemia care amenință lumea

OMS declară urgență de sănătate globală. Epidemia care amenință lumea
Sursă: Mediafax

Organizația Mondială a Sănătății declară urgență de sănătate globală. Epidemia de mpox, în curs de desfășurare în Africa, a creat mari îngrijorări legate de faptul că o tulpină mai mortală a virusului, clada Ib, a ajuns în patru țări africane neafectate anterior. Această tulpină fusese limitată anterior la Republica Democrată Congo.

OMS declară urgență de sănătate globală

Experții independenți s-au reunit practic miercuri pentru a-l consilia pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea epidemiei. După această consultare, acesta a anunțat că a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislația internațională în domeniul sănătății.

„Detectarea și răspândirea rapidă a unei noi clade de mpox în estul RDC, detectarea sa în țările vecine care nu au raportat anterior mpox și potențialul de răspândire în continuare în Africa și dincolo de aceasta este foarte îngrijorătoare”, a declarat el.

„Comitetul de urgență s-a reunit și m-a sfătuit că situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”.

Cunoscut și sub numele de PHEIC, acesta este un statut acordat de OMS „evenimentelor extraordinare” care prezintă un risc pentru sănătatea publică a altor țări prin răspândirea internațională a bolii. Aceste focare pot necesita un răspuns internațional coordonat, potrivit organizației.

„A fost unanim că actuala epidemie de mpox, recrudescența de mpox, este un eveniment extraordinar”, a declarat președintele comisiei, Dimie Ogoina. „Ceea ce avem în Africa este vârful icebergului. … Nu recunoaștem, sau nu avem o imagine completă a acestei poveri a mpox.”

Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat marți focarul o urgență de sănătate publică de securitate continentală, prima astfel de declarație a agenției de la înființarea sa în 2017.

17 000 de cazuri de mpox

De la începutul acestui an, peste 17 000 de cazuri de mpox și mai mult de 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa, care clasifică epidemia drept un „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri – peste 14 000 – este în RDC, care a raportat 96% din cazurile confirmate în această lună.

Mpox, cunoscută anterior ca monkeypox, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Mpox este caracterizat de două clade genetice, I și II. O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor și este un grup genetic și clinic distinct. Clada II a fost responsabilă de focarul din 2022, dar clada Ib este mai transmisibilă și provoacă boli mai grave.

„Dar nu avem de-a face cu un focar al unei clade; avem de-a face cu mai multe focare ale unor clade diferite în țări diferite, cu moduri diferite de transmitere și niveluri diferite de risc”, a clarificat Tedros.

Oficialii OMS au declarat anterior că virusul ar putea fi controlat „destul de simplu, dacă facem lucrurile potrivite la momentul potrivit”. Aceștia fac în continuare apel la cooperarea internațională în ceea ce privește finanțarea și organizarea eforturilor de stingere a epidemiei și finanțarea cercetării pentru a înțelege mai bine clada Ib și răspândirea acesteia.

„Este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a declarat miercuri Tedros.

Planuri de vaccinare pentru mpox

Timp de decenii, boala a fost întâlnită în mare parte în Africa Centrală și de Vest, dar a început să se răspândească și în Europa și America de Nord în 2022. OMS a declarat anterior răspândirea mpox o urgență de sănătate globală în iulie 2022 și a încheiat această declarație în mai 2023.

Organizația a aprobat procesul de întocmire a listei de utilizare în caz de urgență pentru ambele vaccinuri mpox și a elaborat un plan de răspuns regional care necesită 15 milioane de dolari, cu 1,5 milioane de dolari deblocați din Fondul de contingență pentru situații de urgență al OMS.

Jumătate de milion de doze de vaccin sunt în stoc, iar alte 2,4 milioane ar putea fi produse până la sfârșitul anului, potrivit lui Tim Nguyen, de la Programul pentru urgențe sanitare al OMS. RDC și Nigeria vor fi primele care vor primi aceste vaccinuri, a adăugat directorul regional pentru situații de urgență din Africa, Dr. Abdou Salam Gueye.

Organizația a subliniat că vaccinurile sunt doar o parte a răspunsului; pentru a limita răspândirea va fi nevoie, de asemenea, de o supraveghere sporită, diagnosticare și cercetare pentru a umple „lacunele în înțelegere”.

„Putem opri transmiterea mpox cu un efort concertat, folosind abordări multiple”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, director al Departamentului de pregătire și prevenire a epidemiilor și pandemiilor din cadrul OMS, conform CNN.

„Există o mulțime de incertitudini. … Avem acum ocazia să profităm de acest timp și să ne sprijinim statele membre pentru a sprijini cercetarea care trebuie făcută pentru a înțelege acest lucru.”

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Un star de la Hollywood este de nerecunoscut fără mușchi și după ce a slăbit drastic. A jucat în francizele Marvel și James Bond
Un star de la Hollywood este de nerecunoscut fără mușchi și după ce a slăbit...
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți...
Breaking News! Se întâmplă în scurt timp, este ştirea aşteaptată de toată România
Breaking News! Se întâmplă în scurt timp, este ştirea aşteaptată de toată România
Locul de muncă din România plătit cu 8.000 de lei. Angajații beneficiază de 40 de zile de concediu pe an
Locul de muncă din România plătit cu 8.000 de lei. Angajații beneficiază de 40 de...
Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează mai repede ca oricând
Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează...
Românul care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA. Care este planul său
Românul care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s...
Cât a ajuns să coste un teren în Popești-Leordeni. Prețul pe metrul pătrat colosal
Cât a ajuns să coste un teren în Popești-Leordeni. Prețul pe metrul pătrat colosal
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar...
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului planul său pentru viitoarea Comisie Europeană, în ciuda provocărilor privind egalitatea de gen
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului planul său pentru viitoarea Comisie Europeană, în...
Apartamentele din Bucureşti deja par chilipir: Oraşul din România unde preţurile pe metru pătrat la locuinţe este cu aproape 1.000 de euro în plus faţă de Bucureşti
Apartamentele din Bucureşti deja par chilipir: Oraşul din România unde preţurile pe metru pătrat la...
O inovaţie tehnologică românească se pregăteşte să transforme radical viaţa a peste 300 de milioane de persoane cu dizabilităţi vizuale la nivel global. Cine este tânărul din spatele acestei invenţii
O inovaţie tehnologică românească se pregăteşte să transforme radical viaţa a peste 300 de milioane...
Demisie-șoc în televiziune. A plecat o vedetă din România
Demisie-șoc în televiziune. A plecat o vedetă din România
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”