NEWS

OMS începe negocierile pentru un proiect de acord global. Pregătiri pentru a combate mai bine următoarea pandemie

OMS începe negocierile pentru un proiect de acord global. Pregătiri pentru a combate mai bine următoarea pandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat pentru sfârşitul lui februarie 2023 începerea negocierilor asupra unui proiect de acord global pentru a combate mai bine următoarea pandemie. Biroul organismului interguvernamental de negociere va fi însărcinat să elaboreze textul sau „proiectul zero” care va servi drept bază pentru negocierile statelor membre. Procesul de a găsi un acord pentru combaterea pandemiei a fost lansat în unanimitate de membrii OMS la sfârşitul anului 2021.

Cele 194 de state membre ale OMS, reunite la Geneva timp de trei zile, au convenit „să elaboreze primul proiect al unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic menit să protejeze lumea împotriva viitoarelor pandemii”, potrivit unui comunicat. „Acest proiect preliminar conceptual al acordului privind pandemia, ancorat în Constituţia OMS, va fi discutat de statele membre” pe 27 februarie 2023, a precizat organizaţia, scrie Agerpres.

OMS începe negocierile în februarie. Planul este adoptarea unui text obligatoriu din punct de vedere juridic în primăvara lui 2024

Anunţul a fost făcut la doar câteva zile de la a treia aniversare a apariţiei COVID-19 în China, înainte ca acesta să se răspândească în întreaga lume, provocând cea mai gravă pandemie din ultima sută de ani. Aceasta a făcut milioane de morţi, a costat trilioane de dolari şi a scos la suprafaţă inegalităţile în accesul la îngrijire şi medicamente. Şi ea continuă să lovească.

„Decizia de a ne încredinţa sarcina de a elabora un pre-proiect de acord privind pandemia reprezintă un pas major spre o lume mai sigură”, a declarat Roland Driece, unul dintre membrii Biroului organismului internaţional de negociere. Colega sa Precious Matsoso a afirmat, la rândul său, că „reprezentanţii guvernamentali au subliniat că orice viitor acord privind pandemie va trebui să ia în considerare echitatea, să consolideze pregătirea, să asigure solidaritatea, să promoveze o abordare a întregii societăţi şi a întregului guvern şi să respecte suveranitatea ţărilor”.

„Sunt multe lucruri care trebuie să se schimbe înainte de a-l valida. Este acelaşi lucru pentru multe state membre – probabil cele mai multe”, a declarat jurnaliştilor negociatorul-şef american, Pamela Hamamoto, referindu-se la „proiectul zero”.

Peter Sands, care conduce Fondul global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, considera că „existenţa unui tratat frumos (…) va avea doar un impact parţial asupra eficienţei răspunsului nostru”.