Noul an aduce statistici complet neașteptate atunci când vine vorba despre orașele luate cu asalt de turiști. Românii sunt primi care își schimbă preferințele.
Conform specialiștilor din turism, preferințele românilor din 2025 cu privire la destinațiile de vacanță și modul în care acestea vor fi influențate semnificativ de intrarea țării noastre în spațiul Schengen. În acest sens, în 2025, câteva țări vor avea parte de un număr extrem de mare de turiști din țara noastră.
Intrarea României în Schengen a adus o serie de schimbări semnificative legate de destinațiile alese de români pentru petrecerea vacanțelor. Așadar, conform estimărilor unei agenții de turism, rezervările către Bulgaria și Grecia vor crește în 2025 cu aproximativ 40% față de anul trecut.
„Datorită intrării României în spaţiul Schengen terestru, IRI Travel anticipează o creştere de 40% a numărului total de rezervări faţă de 2024, pentru Bulgaria şi Grecia. Se preconizează o creştere ceva mai mare, de 60% a cererii pentru hotelurile de 4 şi 5 stele, reflectând o preferinţă clară a turiştilor pentru servicii premium.
De asemenea, se estimează că 50% dintre turişti vor opta pentru pachete all-inclusive, o tendinţă în creştere atât pe litoralul bulgăresc, cât şi pe cel românesc. Totodată, consultanţii IRI Travel se aşteaptă ca 35% dintre turişti să opteze pentru vacanţe personalizate, care includ excursii locale şi activităţi tematice”, se arată într-un comunicat al agenției Iri Travel.
Mai mult, pentru sezonul estival din acest an, tur-operatorul Iri Travel se așteaptă la o creştere de 25% pentru vacanţele de tip city break. Majorarea va fi susținută de interesul tot mai mare al românilor pentru destinaţii europene precum Roma, Barcelona, Viena, Istanbul şi Paris.
În cazul verii 2025, cele mai populare destinaţii sunt: Bulgaria (Albena, Nisipuri, Sunny Beach, Obzor, Nessebar), România (Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Jupiter), Grecia (Lefkada, Thassos, Creta, Rodos, Halkidiki, Paralia Katerini) şi Turcia (Kuşadasi, Bodrum, Antalya).
Conform comunicatului de presă, cei mai mulți dintre turiștii din țara noastră preferă hotelurile de 3 stele. Serviciile all-inclusive sunt la mare căutare în 2025. Aproximativ 50% din rezervări sunt pentru hoteluri de 3 și 4 stele. Acestea sun urmate de hotelurile de 5 stele. Astfel de cazări reprezintă aproximativ 40% din preferințele turiștilor români.
„Aderarea totală a României la spaţiul Schengen va determina în special o creştere foarte mare a rezervărilor pentru Bulgaria şi Grecia, nemaiexistând puncte de frontieră. Practic, vom circula ca în aceeaşi ţară. Observăm în continuare o tendinţă spre vacanţe mai scurte, de 3-5 nopţi, dar mai frecvente pe parcursul anului. Turiştii aleg hoteluri de calitate superioară, iar minivacanţele de zilele libere naţionale sunt din ce în ce mai populare.
Alături de destinaţiile noastre clasice, înregistrăm mai multe cereri pentru city break-uri în oraşele europene, respectiv pentru destinaţii în creştere din punct de vedere al solicitării, precum Egipt sau Albania. Constat două tendinţe ale turiştilor noştri. În primul rând, mulţi turişti sunt fideli destinaţiilor şi hotelurilor lor preferate, fie ele în Bulgaria, România, Grecia ori Turcia.
Apoi, este în creştere numărul de turişti care vor să schimbe sau să combine destinaţiile de la an la an – alături de destinaţiile clasice de litoral, optând, de exemplu, pentru un city break într-un oraş european ori pentru un circuit. De asemenea, înregistrăm o creştere pentru destinaţiile exotice, îndepărtate, precum Maldive, Zanzibar sau Thailanda”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO Iri Travel.