Oașul italian Veneția va percepe o taxă de intrare de 5 euro pentru excursioniștii de o zi în zilele aglomerate, în cadrul unui proiect pilot.
Oficialii unui dintre cele mai turistice locuri din lume a dezvăluit, în sfârșit, detaliile despre taxa de intrare, devenind astfel primul oraș din lume care va taxa vizitatorii de o zi.
Începând din primăvara anului 2024, vizitatorii orașului plutitor vor trebui să plătească 5 euro (5,40 dolari) pentru a intra în zilele de vârf, asta dacă nu rămân peste noapte.
Dar aceasta nu este încă o măsură permanentă – autoritățile din Veneția s-au angajat la un „experiment” de 30 de zile, potrivit primarului Luigi Brugnaro, care a împărtășit vestea pe Twitter/X, potrivit CNN.
În loc să opereze pe parcursul unei luni calendaristice, autoritățile vor împrăștia zilele taxabile pe parcursul anului, alegând zilele care se preconizează a fi cele mai aglomerate, de exemplu weekendurile de sărbători și perioadele de vârf ale Carnavalului. Într-o declarație, consiliul a precizat că „scopul este de a descuraja turismul de zi în anumite perioade”. Acesta a adăugat că o rezoluție viitoare va stabili datele la care se va aplica taxa.
Excursioniștii de o zi cu vârsta de peste 14 ani care intră în „orașul vechi” al Veneției – întregul oraș lagunar – vor trebui să plătească. Există scutiri pentru localnici, navetiști și cei care au o a doua casă în oraș, care au plătit impozitul local pe proprietate – precum și pentru turiștii care înnoptează în municipiu și pentru cei care participă la evenimente sportive. Cei care beneficiază de scutiri vor trebui în continuare să se înregistreze online pentru a-și rezerva călătoria.
Măsura este inferioară celei propuse anterior. Din 2019, autoritățile municipale au dezbătut un „contributo di accesso” (taxă de acces) pentru toți turiștii de o zi, pe tot parcursul anului, pe o scară descrescătoare de la 3 euro la 10 euro.
Această sumă de 10 euro a fost redusă acum la o valoare provizorie de 5 euro. Cei care vizitează doar „insulele minore” ale lagunei vor fi, de asemenea, scutiți, ceea ce înseamnă că, în forma actuală, turiștii care vizitează doar Burano sau Murano – două insule care suferă din cauza turismului excesiv – nu ar trebui să plătească dacă ar ajunge direct acolo. Cu toate acestea, majoritatea vizitatorilor din afara regiunii Veneto trec prin oraș pentru a ajunge la ele, așa că ar trebui să plătească în continuare.
Simone Venturini, consilierul municipal pentru turism, a declarat într-o declarație că au fost făcute modificări față de propunerea inițială după ce au fost luate în considerare opiniile cetățenilor și ale consilierilor din opoziție.
„Conștienți de urgența de a găsi un nou echilibru între drepturile celor care locuiesc, lucrează și studiază în Veneția și cele ale celor care vizitează orașul, ne propunem să devenim lideri la nivel mondial”, a spus acesta într-o declarație.
„În anumite zile și în anumite perioade, avem nevoie de o gestionare inovatoare a fluxului [de pietoni], pentru a stăvili turismul de excursie de o zi.
„Gestionarea turismului este o prioritate pentru viitorul orașului nostru – un oraș care va rămâne întotdeauna deschis pentru toată lumea.”
Banii luați din taxele de intrare vor acoperi costul sistemului de rezervare, dar nimic mai mult, a adăugat el.
Anterior, se spera că banii ar putea fi folosiți pentru îmbunătățirea facilităților și a infrastructurii pentru rezidenți, care trebuie să se confrunte cu coșurile de gunoi care se umplu și cu gunoaiele aruncate pe străzi de turiști, care pot depăși numărul rezidenților cu aproximativ cinci la unu în zilele aglomerate.
În iulie 2022, când consiliul anunțase demararea sistemului pentru ianuarie 2023, consilierul pentru economie Michele Zuin spusese că încasările ar urma să meargă către reducerea taxelor locale pentru rezidenți.
„Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că Veneția este deschisă, dar vizitatorii trebuie să înțeleagă că avem nevoie de o planificare adecvată pentru a gestiona echilibrul dintre reședință și turism”, a declarat Zuin într-o declarație de data aceasta.
„Rezidenții vor avea parte de o calitate mai bună a vieții, iar vizitatorii care înnoptează vor trăi emoții mai vii”, a adăugat Venturini.
Rezoluția urmează să fie aprobată de consiliul municipal la 12 septembrie.