NEWS

Patru zile libere pentru angajați în luna mai

Patru zile libere pentru angajați în luna mai
Sursa foto: alba24.ro

Codul muncii prevede acordarea a patru zile libere în luna mai. Este vorba despre Ziua Muncii și sărbătorile de Paște. Dacă angajatorii nu acordă aceste zile libere, ei riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Patru zile libere în luna mai

Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să acorde angajaților patru zile libere în luna mai, indiferent de domeniul de activitate – fie că aceștia lucrează în sectorul privat sau în cel public.

Aceste zile libere includ 1 mai, care cade într-o miercuri, și sărbătorile pascale. Astfel, Ziua Muncii, marcată în prima zi a lunii mai, va fi zi liberă pentru toți angajații.

Următoarele trei zile libere sunt cele legate de sărbătorile religioase creștin-ortodoxe: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).

Întrucât 1 mai coincide cu o zi de miercuri, iar Vinerea Mare cu data de 3 mai, angajații din sectorul public vor primi și ziua de 2 mai liberă, dar vor trebui să o recupereze ulterior.

Angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei, conform Avocatnet.ro.

Excepții

Cu toate că angajații au dreptul la zile libere în conformitate cu Codul muncii, anumite categorii de angajați, cum ar fi cei din domeniul sanitar, alimentație publică, ordine publică și sectoarele cu activitate continuă, sunt obligați să lucreze în zilele nelucrătoare. Aceștia vor beneficia de compensații sub forma unui timp liber echivalent în următoarele 30 de zile sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, de un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajații care au beneficiat deja de zilele libere menționate, fie din motive religioase catolice sau protestante, vor primi și zilele libere corespunzătoare sărbătorii ortodoxe, dar vor trebui să recupereze zilele libere suplimentare conform unui program stabilit de angajator, conform prevederilor Codului muncii.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele