Legea pensiilor produce modificări atât pentru pensionari, dar și pentru persoanele care vor ieși la pensie în perioadă următoare.
Casa Națională de Pensii Publice a anunțat cine sunt pensionarii care vor putea ieși la pensie mai devreme în anii care vor veni.
CNPP a precizat că pensionare fără penalizare este posibilă dacă se îndeplinește o anumită condiție, după cum urmează: „Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5.
Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare.
Pe de altă parte, legea pensiilor vine și cu o veste proastă pentru o anumită categorie de pensionari. În acest sens, reprezentanții Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB) au precizat într-o conferință de presă, că vârstnicii ale căror pensii s-au majorat prea mult după recalculare vor fi obligați să returneze eșalonat suma primită în plus.
„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a precizat un reprezentant al Casei de Pensii București. Cu alte cuvinte, banii vor fi reținuți în mod eșalonat de la seniorii care au primit mai mult decât li s-ar fi convenit după recalculare. Sumele vor fi oprite de pensiile următoare, dar suma nu trebuie să fie mai mare decât o treime din pensie.
De asemenea, Casa Națională de Pensii a făcut și o serie de clarificări în ceea ce privește procesul de recalculare prevăzut în legea pensiilor nr. 360/2023 referitor la sistemul public de pensii. Precizările vin în contextul în care vârstnicii au primit pensii mai mici, deși sumele înscrise pe deciziile de recalculare sunt mai mari.
„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări. Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.
Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii. Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a anunțat Casa Naţională de Pensii”, într-un comunicat de presă, potrivit România TV.