Pensii de 6.000 de lei apărute în România, peste noapte. Într-o singură lună, au apărut alte 200 de astfel de pensii la care cetățenii de rând nici nu îndrăznesc să viseze. Iată că în pofida faptului că Uniunea Europeană insistă, de câțiva ani să se reglementeze problema pensiilor speciale „speciale”, acestea se înmulțesc de la o zi la alta.
În timp ce statul se plânge de lipsa banilor, iar mulți seniori nu au cu ce să își cumpere mâncare, ce sa mai spunem de medicamente, există pensii speciale care depășesc 23.000 de lei pe lună.
Astfel, din februarie 2024 până în martie, au mai apărut încă 234 de beneficiari, abonați la „banul gros” al statului. În prezent, avem nu mai puțin de 11.287 de „speciali” în România. Veniturile lor medii sunt de 6.000 de lei, dar sunt și situații în care se ajunge la 23.720 de lei, potrivit bugetul.ro.
Dintre cei 11.287 de români care primesc pensii speciale, 5.571 sunt magistrați, 776 sunt diplomați, 812 sunt foști parlamentari. Nu doar ei, ci și personalul aeronautic beneficiază are 1.378 de beneficiari. Inclusiv cei care au lucrat la Curtea de Conturi, 629 de oameni, primesc sume enorme de la stat, la bătrânețe.
Și nu din contribuțiile lor, ci din bugetul de stat le sună plătite, lună de lună, sume colosale, care ar putea hrăni bătrânii care mor de foame, bolnavii din spitale sau persoanele care au nevoie de un cămin.
Toate acestea se întâmplă chiar când numărul mediu de pensionari a scăzut anul trecut cu 24.000 de persoane (include și alte tipuri de pensie, cum ar fi cea de lucrător în agricultură) iar cel al pensionarilor de asigurări sociale de stat cu 6.000 de persoane față de anul precedent.
Conform datelor INS, anul trecut pensia medie lunară a fost de 2.113 lei, în creștere de la nivelul de 1.855 de lei înregistrat în anul precedent, informează ProTV.
Pensia medie lunară și pensia medie lunară de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu anul precedent, cu 13,9%, respectiv cu 13,0%.
De remarcat că pensia medie pentru cei care au devenit pensionari la limită de vârstă, de 2.346 de lei, este sub cea a celor care s-au pensionat anticipat (2.828 de lei) și a celor care s-au pensionat anticipat parțial (2.522 de lei) contrat „filosofiei” generale că trebuie descurajată ieșirea din forța de muncă tocmai prin penalizarea pensiei dacă nu este la limită de vârstă.
O explicație pentru această diferență, în favoarea celor care nu au ieșit la pensie la limita de vârstă, este pachetul de diverse legi și modificări legislative care au permis acest lucru în anumite perioade.