Lovitură pentru aproximativ 700.000 de pensionari din România după ce s-a aflat că veniturile lor, provenite din sistemul public de pensii, vor fi înghețate la 1 ianuarie 2025, conform unor surse guvernamentale citate de Antena 3 CNN.
Astfel, este vorba despre pensiile celor care care au lucrat în condiții deosebit de grele. Conform noilor prevederi ale legii pensiilor, acestea nu nu vor fi indexate cu rata inflației.
Reprezentanții guvernului vor avea, joi, o întâlnire cu delegația FMI care a venit în România pentru a discuta despre impactul pe care îl are legea pensiilor asupra bugetului de stat.
Potrivit surselor Antena 3 CNN, delegația FMI „s-a lămurit” că România se încadrează în anvelopa bugetară cu recalcularea pensiilor, după ce aproximativ 80% dintre pensionari au avut parte de o majorare la recalculare, iar de la 1 ianuarie vor fi noi majorări odată cu indexarea după noua formulă din lege.
Joi, de la ora 16, ministrul finanțelor Marcel Boloș se întâlnește cu delegația FMI.
De la 1 ianuarie 2025 pensiile din România se vor indexa după noua formulă. Vizate sunt aproape toate veniturile seniorilor aflate în plată. Totuși, excepție vor face cele 700.000 de pensii primite de românii care au lucrat în condiții deosebit de grele, printre care minerii și siderurgiștii.
Pensiile persoanelor cu dizabilități, ale nevăzătorilor, se vor indexa și ele de la 1 ianuarie. Se va indexa valoarea pensiei aflate în plată (pensia mai mare), nu cea rezultată în urma recalculării.
Noua formulă de calcul pentru idexarea pensiilor la începutul fiecărui an se calculează astfel: rata medie a inflației, la care se adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Protrivit Casei de Pensii Publice, creșterea – conform cifrelor provizorii, valabile în acest moment, va fi de peste 12%.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, se află în vizită la Bucureşti în perioada 5-8 noiembrie, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.
„Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.
În cel mai nou raport World Economic Outlook, publicat recent, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere la 1,9% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie. Conform noilor cifre publicate de FMI, după o creştere de 2,1% anul trecut, avansul economiei româneşti va încetini la 1,9% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,3% în 2025. În primăvară, FMI estima un avans de 2,8% al PIB-ului României în 2024, cifre revizuite, de asemenea, în scădere, faţă de un avans de 3,8% prognozat în toamna anului trecut.
Totodată, instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României, până la 7,5% din PIB în 2024, de la un nivel de 7,1% din PIB, prognozat în aprilie. FMI previzionează o reducere uşoară a deficitului de cont curent, până la 7% din PIB în 2025, faţă de o scădere până la 6,8% cât estima în primăvară. Potrivit prognozelor FMI, deficitului de cont curent al României va rămâne la un nivel ridicat inclusiv în 2029, când se va situa la 5,9% din PIB.