Ultima formă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, care va intra acum în negocierile din coaliţia de guvernare şi, zilele următoare, în consultări cu partenerii sociali, prevede, printre altele, plafonări de salarii şi indemnizaţii pentru bugetari şi îngheţarea posturilor de la stat. Unele restricţii apar însă indicate pentru prima dată în spaţiul public, relevă documentul obţinut de Profit.ro. Este vorba despre scăderea indemnizaţiei de concediu medical de la 75% din salariu la 65% şi despre scăderea sumelor primite de partidele politice.
Principalele prevederi ale proiectului de OUG:
– Salariile, sporurile şi alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menţine la nivelul lunii decembrie 2024.
– Pensii speciale şi indemnizaţii nu vor fi indexate cu rata inflaţiei.
– Nu se vor acorda premii, bonusuri sau vouchere de vacanţă.
– Plata sumelor din hotărâri judecătoreşti va fi eşalonată pe mai mulţi ani.
– Se suspendă ocuparea posturilor vacante, cu excepţia celor unice.
– Obligaţia reducerii cu 25% a numărului instituţiilor/structurilor subordonate.
– Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul. În prezent este de 75% Indemnizaţia pentru afecţiuni grave, acum la 100%, nu se modifică.
– Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat se reduce de la cel puţin 0,01% şi de la cel mult 0,04% din produsul intern brut la cel puţin 0,005% şi la cel mult 0,01% din produsul intern brut.
– Reduceri limitate pentru transportul studenţilor şi alte categorii de facilităţi sociale. Astfel, studenţii ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier şi feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ. Reducerea la transport local în comun şi transportul cu metroul va fi de 50%.
Știre inițială
Pensiile NU cresc de la 1 ianuarie 2025 deoarece nu vor fi indexate cu rata inflației! Guvernul a luat decizia în ședință
”De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar;”, se arată în motivarea Guvernului.
”Art. XVI – (1) Prin derogare de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 179 din Legea nr.11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecãtorești, al parchetelor de pe lângã acestea și al Institutului Naþional de Expertize Criminalistice, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiþiile legii nu se actualizeazã cu rata medie anualã a inflaþiei.
(3) În anul 2025, indemnizaţiile pentru limită de vârstă acordate în temeiul Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(4) Prin derogare de la art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(5) Prin derogare de la alin. (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(6) Prin derogare de la alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu și pensiile de urmaș stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(7) Prin derogare de la alin. (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(8) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează indexează cu rata medie anuală a inflaţiei.”, se arată în Ordonanța trenuleț.