NEWS

Pensionarii care trebuie să restituie pensia socială și banii de pe cardul de alimente

Pensionarii care trebuie să restituie pensia socială și banii de pe cardul de alimente
Sursă foto: Pexels

Cine sunt pensionarii care trebuie să restituie pensia socială și banii de pe cardul de alimente, potrivit informărilor de la Casa Națională de Pensii.

Pensionarii care iau pensie socială, bani pe cardul de alimente sau energie și își mută rezindența în altă țară și nu anunță Casa de pensii vor trebui să restituie sumele de bani încasate.

Pensionarii care trebuie să restituie pensia socială. Ce se întâmplă când nu mai îndepliniți condițiile

Dacă nu am anunțat Casa de Pensii că domiciliez în străinătate ce se poate întâmpla?” a fost una dintre întrebările contribuabililor, potrivit Newsweek.

Răspunsul avizat al unui specialist a fost prompt:

„Dacă ați primit ajutoare (de alimente, energie), indemnizația minimă garantată de stat pentru pensia minimă, le veți restitui pe perioada de la data stabilității rezidenței în strainătate, ca și drept necuvenit”.

În cazul în care ați primit bani pe cardul de alimentare trebuie să dați înapoi pentru că nu mai îndepliniți condițiile.

Banii pe cardul de alimente se dau o dată la două luni câte 250 de lei pe tot anului 2024. În total, ajutorul este de 1.500 de lei.

De asemenea, dacă schimbi rezidența și nu anunți Casa de Pensii poți pierde cel puțin o parte din banii din pensia minimă socială.

Cel puțin o parte din pensia minimă socială, cea subvenționată de stat trebuie restituită. Pensionarii care au 15 ani munciți dar nu au pensie de 1.280 lei sunt ajutați de stat care pune diferența până la această sumă.

Poți rămâne fără pensie

Răspunzând la întrebarea de mai sus, specialistul a avertizat:

„În plus, trebuie să trimiteți certificatul de viață și datele bancare din străinătate. Certificatul este documentul ce determină plata sau neplata pensiei. În lipsa documentului, se va suspenda plata pensiei”.

Documentul trebuie să ateste faptul că beneficiarul pensiei, stabilitatea în străinătate, este în viață. El va trebui să fie trimis de două ori pe an, în martie și în septembrie, la casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor.

Plata pensiei se suspendă din luna următoare nerespectării trimiterii certificatului de viață, dacă pensionarii din Diaspora nu respectă termenele de 31 martie și 30 septembrie, adică din aprilie, respectiv octombrie.

Reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul prezintă ulterior certificatul de viață, după expirarea termenului.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele