România bifează un loc rușinos în topul statelor cu cele mai mari pensii. Doar Bulgaria se află sub noi la capitolul venituri din pensie. În medie, un pensionar bulgar primește 226 de euro pe lună, potrivit Euronews Business.
Sub 50% dintre personalul activ pe piața muncii din UE consideră că vor avea o pensie suficientă pentru a avea un trai decent la bătrânețe. Nivelul de încredere este sub 30% în mai multe state din Uniunea Europeană.
La nivelul Uniunii Europene se înregistrează discrepanțe uriașe în privința cheltuielilor medii lunare brute pentru pensie per beneficiar. De exemplu, în 2021, un pensionar din Luxemburg a încasat 2,575 de euro, în timp ce, la polul opus, pensia unui bulgar a fost de doar 226 de euro.
Media pentru Uniunea Europeană a fost de 1.224 de euro. De menționat că datele menționate cuprind pensiile de stat, pensiile private obligatorii, cele facultative precum și asigurările de viață cu componentă de redistribuire a profitului.
Separat de statele UE, Islanda este un alt stat unde pensionarii sunt respectați. Cea mai mare pensie medie a unui islandez a fost de 2.762 de euro. Însă se poate și mai rău dacă luăm în considerare faptul că în Albania pensia medie a fost de doar 131 de euro.
Statele din Peninsula Balcanică au cele mai mici pensii din Europa. Luxemburg a cheltuit în medie de aproape 11 ori mai mult decât au cheltuit bulgarii pentru pensii. Chiar dacă excludem Luxemburgul din ecuație, diferențele rămân în continuare semnificative, în contextul în care media Uniunii Europene este de șase ori mai mare decât cea din Bulgaria, potrivit euronews.
În privința încrederii europenilor în sistemul public de pensii, datele Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale arată că doar 42% dintre cetățenii UE sunt încrezători că vor primi o pensie suficient de mare încât să le asigure toate necesitățile după retragerea de pe piața muncii.
Nivelurile de încredere la nivelul Uniunii Europene
Cele mai scăzute niveluri de încredere