Partidul Ecologist Român se alătură protestului societății civile care cere măsuri urgențe pentru protejarea parcurilor din București și combaterea tăierilor ilegale: autoritățile trebuie să acționeze în interesul cetățenilor, nu al speculanților imobiliari!
În contextul defrișărilor necontrolate din parcurile Bucureștiului și al unui sistem de protecție a mediului care se dovedește ineficient, grupurile civice, ONG-urile și Partidul Ecologist Român (PER) fac apel la autorități să pună capăt de urgență distrugerii spațiilor verzi și să ia măsuri ferme pentru protecția integrității parcurilor.
Atât în Sectorul 3 al Capitalei, unde Parcul IOR este afectat grav de acțiuni de defrișare, cât și în alte zone urbane, angajații statului închid ochii pasându-și responsabilitatea de la o instituție la alta și favorizând interesele speculative ale unor dezvoltatori imobiliari.
Cu mult sub media europeană de spațiu verde per locuitor, Bucureștiul se confruntă cu probleme grave de poluare și un număr tot mai mare de zile cu aer irespirabil. În loc să ia măsuri pentru a crește suprafața de spații verzi, administrațiile locale permit ca terenurile publice să fie transformate în proprietăți private, prin decizii controversate și cu impact direct asupra sănătății bucureștenilor.
Situația Parcului IOR din Sectorul 3 este emblematică pentru acest fenomen, unde, de ani de zile, tăierile masive de copaci servesc interesele unor investitori imobiliari care doresc să extindă construcțiile pe acest teren.
Ceea ce vedem în Parcul IOR este o devastare intenționată și masivă a mediului cu aprobarea tacită a autorităților care sunt dispuse să transforme capitala într-o junglă de beton.
Susținem demersurile societății civile care, în pofida resurselor limitate, și-au asumat responsabilitatea protejării spațiilor verzi și a dreptului bucureștenilor la un mediu sănătos și lansăm un apel la mobilizarea întregii comunități pentru a obliga instituțiile statului să lucreze în folosul cetățenilor.
Cerem totodată organelor de control să se sesizeze și să pună capăt derutei administrative, demarând de urgență cercetări în cazul IOR și restabilind ordinea.
„Faptul că, în multe cazuri, doar societatea civilă și ONG-urile iau atitudine arată eșecul instituțiilor de a proteja sănătatea publică. Autoritățile ar trebui să fie primele care reacționează împotriva acestor defrișări abuzive,” a declarat Alexandru Pânișoară, candidatul PER la Senatul României în București.
Garda de Mediu, Primăria Capitalei, Poliția Locală și Poliția Română, deși ar avea atribuții clare în protecția spațiilor verzi, par să ignore sau să minimizeze problema, preferând să paseze responsabilitatea între instituții. În ciuda sesizărilor cetățenilor și a presiunilor din partea organizațiilor de mediu, administrațiile locale și naționale nu reușesc să oprească valul de defrișări ilegale. Sancțiunile, atunci când există, sunt mici și fără efect, iar legea este aplicată superficial, lipsind asumarea necesară pentru protecția spațiilor verzi.
„Este inacceptabil ca sănătatea cetățenilor să fie tratată ca o minge de ping-pong între instituțiile publice. Autoritățile ar trebui să își îndeplinească atribuțiile și să acționeze ferm împotriva celor care distrug mediul înconjurător. Vom face presiuni continue pentru ca administrațiile locale să ia măsuri reale de protejare a spațiilor verzi,” a adăugat Dan Podaru, candidatul PER pentru Camera Deputaților în București.
Partidul Ecologist Român solicită Primarului General Nicușor Dan și celorlalte autorități locale și naționale să intervină imediat pentru a salva Parcul IOR prin exproprierea terenului în scop de utilitate publică și pentru a opri orice activitate de defrișare. Bucureștiul are nevoie de soluții durabile și de o abordare clară în ceea ce privește spațiile verzi, iar autoritățile trebuie să ofere cetățenilor un oraș sănătos și un mediu adecvat de trai.
Bucureștenii merită un oraș verde și sănătos!