NEWS

Percheziții informatice la Parchet pentru Horațiu Potra și Bogdan Peșchir, cu ei de față. Cei doi sunt vizați în dosare diferite

Percheziții informatice la Parchet pentru Horațiu Potra și Bogdan Peșchir cu ei de față. Cei doi sunt vizați în dosare diferite
sursa foto: colaj foto Inquam photos, observator, Antena 3

Joi, 12 decembrie, au loc perchezii informatice  la IGPR în dosarul lui Horațiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, care s-ar afla în spatele gărzilor de corp ale lui Călin Georgescu. Acțiuni similare au loc și în dosarul care îl vizează pe Bogdan Peșchir, zis BogPR, cel care ar fi finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok. Ambii participă la percheziții.

Horațiu Potra, adus la IGPR

Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost adus, joi, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), pentru realizarea unei percheziţii informatice, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Anchetatorii vor verifica telefonul acestuia, precum şi alte medii informatice pentru a afla dacă a pus la cale crearea unor tulburări sociale la Bucureşti şi dacă are legături cu candidatul independent în alegerile prezidenţiale Călin Georgescu.

Până acum, Potra nu a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere. În primul caz, anchetatorii analizează informațiile din calculatoare și alte medii de stocare de date găsite acasă la cei care sunt puși acum sub acuzare în dosarul lui Horațiu Potra, după ce au fost opriți în trafic, iar în mașinile lor au fost găsite mai multe arme.

Anchetatorii bănuiesc că pregăteau proteste în contextul anulării primului tur al alegerilor prezidențiale. Horațiu Potra, aflat în prezent subcontrol judiciar și cu brățară de monitorizare, a ajuns dimineață la sediul IGPR.

Horațiu Potra din nou la audieri, după ce ordonanța de reținere a expirat.
Sursă foto: colaj Mediaflux

Percheziții informatice și pentru Bogdan Peșchir

Percheziții informatice au loc și, separat, în dosarul care îl vizează pe Bogdan Peșchir,  cel care ar fi finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok. La perchezițiile informatice participă Bogdan Peșchir, zis BogPR. Procedurile cer, de asemenea, ca el să fie prezent când se verifică probele.

În urmă cu câteva zile, anchetatorii au percheziționat, timp de 18 ore, casa și firmele lui Bogdan Peșchir. Atunci, au ridicat mai multe calculatoare, stick-uri, dar și alte dispozitive pe care, cel mai probabil, le vor analiză acum în prezența acestuia. Amintim că anchetatorii au confiscat atunci şapte milioane de dolari de la Bogdan Peşchir.

Descinderi în cinci județe Bogdan Peșchir
Sursa: Observator

Potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul ‘bogpr’, prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro pentru a finanţa campania lui Georgescu. Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale.

Horațiu Potra, plasat marți sub control judiciar

Horațiu Potra a fost plasat marți sub control judiciar. Procurorii ceruseră arestarea sa pentru 30 de zile în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică. După perchezițiile de luni noapte care s-au prelungit și marți dimineață, procurorii au emis mandat de aducere pentru șeful mercenarilor români din Africa, pentru că ordonanța de reținere pentru 24 de ore expirase luni.

Sub control judiciar a fost pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii le-au impus celor doi inculpaţi mai multe obligaţi, între care aceea de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. De asemenea, cei doi sunt obligaţi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.

Decizia judecătorilor nu este definitivă

Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă. Aceasta a fost deja contestată de către Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup şi o contestaţie va fi formulată şi de către procurori.

Luni, procurorii şi poliţiştii din Prahova au efectuat mai multe percheziţii în Ilfov, Sibiu şi Bucureşti, în dosarul în care a fost inculpat Horaţiu Potra.

„În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 de lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

În cursul perchezițiilor procurorii au găsit 1,7 milioane de dolari în seifuri, au declarat surse judiciare pentru G4Media și Agerpres. Într-un alt serif, pe care oamenii legii nu l-au putut deschide la domiciliul lui Potra, fapt pentru care l-au dus la secția de poliție, au mai fost găsiți alți 500.000 de dolari.

Ancheta vizează posibila implicare a lui Peşchir în finanţarea nelegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită...
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de poveste
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...