NEWS

Permisele auto se revizuiesc. Categoriile de șoferi care merg la comisie

Permisele auto se revizuiesc. Categoriile de șoferi care merg la comisie
Sursă foto: Pexels

Șoferii din România trebuie să știe că permisele auto se revizuiesc. Deocamdată, este vorba despre un proiect de lege din Senat care propune ca persoanele cu dizabilități sau cu tulburări psihice să fie verificate de o comisie, iar în anumite situații, să li se anuleze permisul de conducere.

Permisele auto se revizuiesc de o comisie specializată

În contextul în care se întâmplă o serie de evenimente rutiere provocate de către persoanele care au permis auto, dar sunt încadrate în diferite stadii de handicap sau diagnosticate cu o serie de boli psihice care demonstrează incapacitatea fizică de a conduce mijloace auto, un grup de parlamentari propune schimbarea legii.

Concret, prin proiectul de lege de la Senat este vizată modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât persoanelor cu dizabilități ce au încadrări incompatibile cu șofatul să li se poată anula permisul de conducere.

Mai exact, se aduc unele clarificări legate de una dintre obligațiile actuale ale comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, adică va fi completată și va stabili că această comisie ”revocă sau înlocuiește măsura de protecție stabilită, în condițiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat, cum ar fi cazul în care în funcție de gradul de handicap al adultului, acesta beneficiază de permis auto valid”.

Atunci când este emis certificatul de handicap cu valabilitate nelimitată pentru cei cu afecțiuni ireversibile și care nu pot urma programe de recuperare (obligație apărută anul acesta), comisia de evaluare va verifica, printre altele, dacă persoanele pe numele cărora este emis certificatul au diverse categorii de permise auto valide, propunând Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române anularea lor, dacă acest lucru se impune.

În plus, la evaluarea persoanelor cu handicap grav se va verifica obligatoriu dacă acestea au sau nu drept de a conduce un vehicul.

Dacă nu vor respecta viitoarele reguli, comisiile vor risca amenzi din ce în ce mai mari, ce vor putea ajunge până la 100.000 de lei.

Modificări în Codul Rutier

Proiectul de față vizează și modificarea Legii 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice.

Astfel, dacă se evaluează starea de sănătate mintală a unei persoane și se constată existența unor tulburări psihice, rezultatul evaluării se consemnează în sistemele de evidență medicală și este adus la cunoștința persoanei în cauză, reprezentantului său legal ori convențional sau, la cererea expresă, autorităților în drept, așa cum se întâmplă și în prezent, dar rezultatul evaluării va trebui să ajungă și la polițiștii rutieri, pentru a vedea dacă persoana respectivă are capacitatea psihică de a deține permis de conducere.

Medicii psihiatri ce nu vor ține seama de aceste schimbări vor risca sancțiunile amintite, respectiv amenzi de până la 100.000 de lei.

Proiectul legislativ modifică și Codul rutier, astfel încât să se precizeze clar că examinarea medicală se face pentru a certifica starea de sănătate și calitățile fizice necesare unui conducător auto și în conformitate cu Legea 448/2006 și Legea 487/2002.

De asemenea, tot în Codul rutier se introduce și precizarea că afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto trebuie stabilite de Ministerul Sănătății, dar doar după consultarea Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.

„Prezenta propunere legislativă vine în contextul în care se întâmplă o serie de evenimente rutiere provocate de către persoanele care au permis auto, dar sunt încadrate în diferite stadii de handicap sau diagnosticate cu o serie de boli psihice care demonstrează incapacitatea fizică de a conduce mijloace auto.

Ca exemplu putem menționa, ca studiu de caz, situaţia din cursul acestui an când, la nivelul județului Olt, zeci de persoane, care primesc indemnizații pentru nevăzători, deţin și permise de conducere”, subliniază inițiatorii proiectului, conform Avocatnet.ro.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul iubit
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Domnitorul român de care toți au uitat. Fiul lui Vlad Țepeș și unul dintre cei mai cruzi conducători, a fost ucis în Piața Mică din Sibiu
Domnitorul român de care toți au uitat. Fiul lui Vlad Țepeș și unul dintre cei...
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se sparge în urma scăderii vânzărilor
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se...
Ce să pui în tigaie înainte să faci șnițel. Este secretul bucătarilor experimentați. O să iasă mereu crocant
Ce să pui în tigaie înainte să faci șnițel. Este secretul bucătarilor experimentați. O să...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă...
Cel mai scump iaht românesc a fost vândut la preț de fier vechi. A fost considerat perla flotei României și unul dintre cele mai luxoase din lume, astăzi valorează zeci de milioane de dolari
Cel mai scump iaht românesc a fost vândut la preț de fier vechi. A fost...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Călin Georgescu a mai fost căsătorit! Cine e prima lui soție, de care a divorțat după 20 de ani
Călin Georgescu a mai fost căsătorit! Cine e prima lui soție, de care a divorțat...
Călin Georgescu a luat decizia. A refuzat să participe! Anunț după percheziții
Călin Georgescu a luat decizia. A refuzat să participe! Anunț după percheziții
Mari împăcări pentru aceste zodii. Revin în familie de Crăciun
Mari împăcări pentru aceste zodii. Revin în familie de Crăciun
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Plăcinta cu varză, un răsfăț total. Puțini refuză asemenea preparat
Plăcinta cu varză, un răsfăț total. Puțini refuză asemenea preparat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de Delia în Centrul Vechi. Nu oricine și-ar putea permite
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi