Persoanele fizice riscă amenzi de până la 45.000 de lei sau închisoare! Este total interzis să faci asta la nivel național, după ce legislația privind regimul deșeurilor a fost modificată în luna ianuarie, fiind adăugate noi situații în care se pot aplica sancțiuni pentru nerespectarea acesteia, dar și o majorare serioasă la o parte dintre amenzi.
Astfel, pentru incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect ori pentru îngroparea deșeurilor, se dau amenzi de până la 45.000 de lei pentru persoanele fizice.
Acum un an, OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor a fost modificată, iar incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect a fost considerată infracțiune, ce putea fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă. Înainte, arderea deșeurilor putea aduce persoanelor fizice doar amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
În ianuarie, legislația a fost schimbată prin Legea nr. 17/2023 care a modificat OUG 92/2021. Mai exact, printre altele, OUG 92/2021 stabilește acum că incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect ori îngroparea deșeurilor pot fi pedepsite cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, scrie bugetul.ro.
Amenzile ce pot fi aplicate acum în aceste cazuri persoanelor fizice sunt cuprinse între 30.000 lei și 45.000 de lei.
Pe lângă aceste modificări, tot acum s-a stabilit și că și aruncarea sau ascunderea deșeurilor, alături de abandonarea lor, sunt interzise și pot fi sancționate ca mai sus. De asemenea, pe lângă eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, mai nou sunt interzise și deținerea ori păstrarea lor în afara spațiilor speciale amintite.
În plus, se aplică sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/ aruncarea/ eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor ori îngroparea deșeurilor, după caz.
Potrivit legii, abandonarea deșeurilor reprezintă părăsirea sau debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a acestora și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate, iar aruncarea reprezintă debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora.