Peste 1,6 milioane de români NU vor primi pensiile majorate din septembrie. Casele de Pensii din România fac ultimele calcule în cele 5 milioane de dosare, înainte de majorarea anunțată pentru luna septembrie. Veștile nu sunt însă bune pentru toți pensionarii.
Potrivit estimărilor, aproximativ 3 milioane de români primesc a doua majorare iar aproximativ 1,6 milioane de români rămân cu indexarea de 13,8%.
Se precizează că dacă în momentul în care pensia va fi recalculată și procentul va fi mai mic, se va menține cuantumul aflat în plată în aceste momente, astfel încât pensia să nu scadă, însă indexarea cu inflația de anul viitor se va face la acel procent recalculat.
Joi, au fost aprobate normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv.
Într-adevăr, așa cum declara Guvernul, nicio pensie nu va scădea, dar iată că sunt persoane ale căror pensii nu vor crește, în timp ce inflația își face de cap..
Din mai și până în august, românii vor primi deciziile de recalculare, iar în septembrie vor primi noile pensii.
Cei care nu primesc a doua majorare vor primi poate majorări mai mici în următorii ani, pentru că indexarea cu rata inflaţiei se va face la procentul recalculat.
Ministerul Muncii afirmă că reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare sunt proceduri prin care se ajustează sau corectează sumele aferente pensiilor, în cazul în care aceste proceduri sunt inițiate de către beneficiarii de pensie.
În cazul revizuirii, această acțiune poate fi efectuată și de către instituțiile de pensii, dar este surprinzător faptul că majoritatea revizuirilor realizate de acestea conduc la decizii prin care pensionarii sunt obligați să plătească sume considerate „drepturi necuvenite”.
În plus, nu se acordă plăți retroactive către pensionari din partea instituțiilor de pensii în urma revizuirilor, observația fiind una empirică.
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, este de părere că indexarea pensiilor pe care Guvernul o are în vedere de la 1 ianuarie 2024 trebuie să acopere și inflația și creșterea.