A început pelerinajul religios de la Iaşi, unde, până vineri la prânz, peste 3000 de credincioși s-au închinat la racla în care se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, a cărei prăznuire este pe 14 octombrie.
Racla cu moaștele a fost scoasă, vineri dimineață, din Catedrala Mitropolitană din Iași, și amplasată într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.
Încă de la primele ore ale dimineții de vineri, sute de pelerini așteptau, în preajma Catedralei, pentru a se închina la moaște. Media timpului de așteptare a fost de câteva zeci de minute, pentru fiecare, totul decurgând fără incidente.
Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași în cadrul unei procesiuni ce a inclus și o slujbă religioasă, slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Preoții care au purtat racla pe umeri nu aveau mască de protecție, în schimb, pelerinii au respectat restricțiile anti-COVID, păstrând distanța între ei și urmând traseul culoarului de acces către moaște. Aceste culoare au fost create astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaşte va rămâne în curtea catedralei timp de o săptămână.
Alături de racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă și racla cu moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel care a fost canonizat în anul 2018.
După ce se închină la moaște, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
Mai mult, pe tot traseul delimitat pentru pelerini, au fost amplasate dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.