NEWS

Petre Roman, audiat la Parchet în Dosarul Mineriadei. Ce spune despre acuzații

Petre Roman audiat la Parchet în Dosarul Mineriadei. Ce spune despre acuzații
sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Petre Roman, audiat la Parchet în Dosarul Mineriadei. Fostul premier al României între anii 1989-1991, a fost, recent, pus din nou sub acuzare în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Vineri, s-a prezentat în fața anchetatorilor.

Se reia ancheta

A fost demarată o nouă cercetare în acest dificil dosar, o redeschidere a anchetei, după ce judecătorii instanței supreme au decis că ceea ce făcuseră procurorii militari până atunci nu s-ar fi făcut cu respectarea procedurii.

Astfel, pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu. Procurorii trebuie să refacă ancheta în Dosarul Mineriadei, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă, potrivit stitrileprotv.ro.

34 de ani de la Mineriada din 1990
Sursă foto: Arhiva MediaFLUX

Petre Roman, audiat la Parchet în Dosarul Mineriadei

Petre Roman (la data comiterii faptelor, prim-ministru), Gelu-Voican Voiculescu (fost vicepremier), Virgil Măgureanu (fost director al SRI) și Adrian Sârbu (consilier al primului-ministru) sunt acuzați de săvârșirea de „infracțiuni contra umanități”.

Vineri, Petre Roman a negat faptul că ar fi ordonat represalii împotriva manifestanților.

„Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea. Am venit să lămuresc asta. Vor determina dumnealor”, a declarat Petre Roman la intrarea în Parchet.

Infracțiuni contra umanității

În urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990, 4 persoane au fost împușcate mortal, 1.388 de persoane au fost rănite, iar 1.250 de persoane au fost private de libertate.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele