BUSINESS

Piața bursieră din SUA pierde patru trilioane de dolari din valoare, în timp ce Donald Trump merge înainte cu tarifele

Piața bursieră din SUA pierde patru trilioane de dolari din valoare în timp ce Donald Trump merge înainte cu tarifele
Donald Trump, președintele SUA Foto: arhivă online

Tarifele impuse de președintele Donald Trump au speriat investitorii americani, temerile legate de o încetinire a creșterii economice conducând la o vânzare a pieței bursiere care a șters 4 trilioane de dolari din vârful S&P 500 de luna trecută, atunci când Wall Street aplauda o mare parte din agenda lui Trump, arată Reuters.

Piața bursieră din SUA pierde patru trilioane de dolari din valoare, în timp ce Donald Trump merge înainte cu tarifele

O avalanșă de noi politici ale lui Donald Trump a sporit incertitudinea pentru întreprinderi, consumatori și investitori, în special mișcările tarifare reciproce împotriva principalilor parteneri comerciali precum Canada, Mexic și China.

„Am văzut în mod clar o mare schimbare a sentimentelor”, a declarat Ayako Yoshioka, senior investment strategist la Wealth Enhancement. „O mare parte din ceea ce a funcționat nu mai funcționează acum”.

Lichidarea pieței bursiere s-a adâncit luni. Indicele de referință S&P 500 a scăzut cu 2,7%, cea mai mare scădere zilnică din acest an. Nasdaq Composite a scăzut cu 4%, cel mai mare declin de o zi din septembrie 2022, scrie Reuters.

Luni, indicele S&P 500 a închis în scădere cu 8,6% față de maximul său record din 19 februarie, pierzând de atunci peste 4 trilioane de dolari în valoare de piață și apropiindu-se de o scădere de 10% care ar reprezenta o corecție pentru indice. Indicele tehnologic Nasdaq a încheiat joi în scădere cu peste 10% față de maximul din decembrie.

Trump refuză să vorbească despre o posibilă recesiune în SUA

În weekend, Trump a refuzat să prezică dacă SUA s-ar putea confrunta cu o recesiune, investitorii fiind îngrijorați de impactul politicii sale comerciale.

„Cantitatea de incertitudine care a fost creată de războaiele tarifare cu privire la Canada, Mexic și Europa, determină consiliile de administrație și C-suites să reconsidere calea de urmat”, Peter Orszag, CEO al Lazard, vorbind la conferința CERAWeek din Houston.

„Oamenii pot înțelege tensiunile continue cu China, dar partea cu Canada, Mexic și Europa este confuză. Cu excepția cazului în care se rezolvă în următoarea lună sau cam așa ceva, acest lucru ar putea provoca daune reale perspectivelor economice ale SUA și activității de fuziuni și achiziții”, a declarat Orszag.

Luni, Delta Air Lines și-a redus la jumătate estimările privind profitul pe primul trimestru, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor sale cu 14% în urma acțiunilor de pe piață. CEO-ul Ed Bastian a dat vina pe incertitudinea economică crescută din SUA.

Raport privind inflația așteptat miercuri

Investitorii urmăresc, de asemenea, dacă legislatorii pot adopta o lege de finanțare pentru a evita o închidere parțială a guvernului federal. Un raport american privind inflația este așteptat miercuri.

„Administrația Trump pare să accepte un pic mai mult ideea că sunt de acord cu scăderea pieței și potențial chiar cu o recesiune pentru a-și atinge obiectivele mai largi”, a declarat Ross Mayfield, strateg de investiții la Baird. „Cred că acesta este un mare semnal de alarmă pentru Wall Street.”

Procentul din totalul acțiunilor corporative și al acțiunilor fondurilor mutuale care sunt deținute de cei mai săraci 50% din populația SUA, în funcție de avere, este de aproximativ 1%, în timp ce aceeași măsură pentru cei mai bogați 10% din populație în funcție de avere a fost de 87%, conform datelor Federal Reserve Bank of St.

S&P 500 a înregistrat câștiguri succesive de peste 20% în 2023 și 2024, conduse de acțiunile megacap din tehnologie și legate de tehnologie, cum ar fi Nvidia și Tesla care au avut dificultăți până acum în 2025, trăgând în jos indicii principali.

Luni, sectorul tehnologic al S&P 500 a scăzut cu 4,3%, în timp ce Apple și Nvidia au scăzut ambele cu aproximativ 5%. Tesla a scăzut cu 15%, pierzând aproximativ 125 de miliarde de dolari în valoare. Alte active de risc au fost, de asemenea, pedepsite, bitcoin scăzând cu 5%.

Unele zone defensive ale pieței au rezistat mai bine, cu sectorul utilităților (.SPLRCU), deschide o filă nouă înregistrând un câștig zilnic de 1%. Titlurile de stat americane de refugiu au înregistrat o cerere mai mare, cu randamentele de referință ale Trezoreriei pe 10 ani, care se mișcă invers față de prețuri, în scădere la aproximativ 4,22%.

Neliniștea investitorilor

S&P 500 a renunțat la toate câștigurile înregistrate de la alegerea lui Trump din 5 noiembrie și a scăzut cu aproape 3% în acest timp. Fondurile speculative au redus vineri expunerea la acțiuni cu cea mai mare valoare din ultimii peste doi ani, potrivit unei note Goldman Sachs publicată luni.

Investitorii și-au exprimat optimismul că agenda pro-creștere așteptată a lui Trump, care include reduceri de taxe și dereglementare, va aduce beneficii acțiunilor, dar incertitudinea privind tarifele și alte schimbări, inclusiv reduceri ale forței de muncă federale, a atenuat sentimentul.

„A fost consensul covârșitor că totul va fi acest mediu minunat odată ce președintele Trump va intra în funcție”, a declarat Michael O’Rourke, strateg șef de piață la JonesTrading.

„De fiecare dată când ai o schimbare structurală vei avea incertitudine și vei avea fricțiuni”, a spus O’Rourke. „Este de înțeles că oamenii încep să fie puțin îngrijorați și încep să ia profituri.”

Piața bursieră din SUA rămâne semnificativ peste mediile istorice

Chiar și cu recenta scădere, evaluările de pe piața bursieră rămân semnificativ peste mediile istorice. Conform LSEG Datastream, S&P 500 se situa vineri la puțin peste 21 de ori câștigurile estimate pentru anul următor, în comparație cu media pe termen lung a P/E de 15,8.

„Mulți oameni au fost îngrijorați de ceva timp de evaluările ridicate în rândul acțiunilor americane și au căutat catalizatorul pentru o corecție a pieței”, a declarat Dan Coatsworth, analist de investiții la AJ Bell.

„O combinație de îngrijorări cu privire la un război comercial, tensiuni geopolitice și o perspectivă economică incertă ar putea fi acel catalizator.”

Poziționarea pe acțiuni a investitorilor a scăzut în ultimele săptămâni, coborând la un nivel ușor subponderat pentru prima dată de când a atins pentru scurt timp acest nivel în luna august, au declarat analiștii Deutsche Bank într-o notă de vineri.

O retragere suplimentară către partea de jos a intervalului istoric de ponderare a acțiunilor, așa cum s-a văzut în timpul războiului comercial dintre SUA și China al lui Trump în 2018-2019, ar putea trage S&P 500 până la 5.300, sau în scădere cu încă 5,5% față de nivelurile actuale, au adăugat aceștia.

Într-un alt semn al neliniștii crescânde a investitorilor, indicele Cboe Volatility a atins luni cel mai ridicat nivel de închidere din august.

Administrația „încă încearcă să își dea seama cum să definească o victorie din punct de vedere politic, economic și care este intervalul de timp potrivit”, a declarat Edward Al-Hussainy, analist senior de rate ale dobânzii și valută la Columbia Threadneedle Investments. „Și până când vor face asta, va fi așa în fiecare săptămână”.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele