NEWS

Pierdem bani la pensiile private. Modificarea din lege care impozitează economiile românilor

Pierdem bani la pensiile private. Modificarea din lege care impozitează economiile românilor
sursa: stirileprotv.ro

O prevedere neclară din Codul Fiscal ne face să pierdem bani la pensiile private. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat solicită modificarea legii astfel încât cota de impozitare să nu crească de la 1 ianuarie 2024, luând astfel bani din economiile românilor.

Pierdem bani la pensiile private

Asociația atrage atenția că din cauza unei prevederi neclare din Codul Fiscal, pensiile din Pilonul 2 ar putea fi impozitate progresiv. Astfel, dacă acum cota de taxare este de 10%, de la 1 ianuarie ar putea să ajungă și la 20%.

„Prin modul în care legislația a fost formulată acum apare această situație de confuzie prin care potențial și câștigurile de capital ale pensiilor private ar fi considerate ca fiind necontributive, ceea ce nu este corect” a spus Radu Crăciun, preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat pentru EuropaFM.

De la 1 ianuarie 2024, Finanțele vor să impoziteze pensiile private cu cotele progresive de 15% sau 20%, introduse pentru câştigurile de capital. Vorbim despre introducerea celui mai dur regim fiscal dintre toate produsele de economisire sau investire din România.

Mai exact, o prevedere neclară din Ordonanța de modificare a Codului Fiscal permite ca sistemul de pensii private obligatorii – care este unul contributiv – să fie impozitat la fel ca un sistem necontributiv, aşa cum sunt pensiile speciale.

”Ambiguitatea legislativă încadrează câștigul de capital obținut prin investirea contribuțiilor în sistemul de pensii private la sume necontributive – așa cum sunt considerate pensiile speciale. Ori, randamentul de capital este rezultatul investirii exact a contribuțiilor pe care oamenii le-au făcut. Deci este o ambiguitate care creează o situație anormală prin care un sistem eminamente contributiv – așa cum este sistemul de pensii private – este impozitat aidoma unui sistem necontributiv așa cum sunt pensiile speciale”, explică Radu Crăciun.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat a cerut Autorității de Supraveghere Financiară și Ministerului Finanțelor să clarifice cât mai urgent ambiguitatea legislativă.

Pensiile private, sub lupa guvernanților

Se pare că nu e prima oară când banii din pensiile private sunt ținta guvernanților.

„Trebuie să fim alerți tot timpul, că apar surprize, după cum se vede”, a spus la Europa FM preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat, Radu Crăciun.

Chiar în proiectul noii legi a pensiilor, un „sau” schimbat cu un „și” putea face ca peste un milion de persoane – care plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu au contract individual de muncă – să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii private. Dacă Ministerul Muncii nu ar fi modificat prevederea neclară, acestora nu le-ar mai fi fost virate contribuțiile către fondurile de pensii private.

De asemenea, chiar în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a decis că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul II. Dacă doresc, trebuie să solicite acest lucru în mod expres.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....