Fondul de pensii facultative (Pilonul III) a atras un număr record de clienți în 2023. Aproximativ 83.000 de români au început să economisească în 2023 pentru vârsta retragerii.
Astfel, cu cei 83.000 de clienți noi, Pilonul III de pensii a ajuns să cuprindă la finele anului 2023, 710.000 de participanți. Sunt 10 fonduri private care administrează activele nete de 4,74 miliarde de lei echivalentul a 953 milioane de eur. Sumă care a crescut cu 31% față de 2022 și reprezintă un maxim istoric pentru sistem.
Anul trecut, fondurile de pensii de Pilon III au avut un randament mediu ponderat de 16,8%, mai mult cu 10 puncte procentuale peste rata inflației, consolidându-și astfel performanța pe termen lung. Raportat la toată perioada de funcționare din 2007-2023, fondurile de pensii facultative au înregistrat un randament mediu anual de 6,13% cu aproape 2% peste rata medie anuală a inflației de 4,61%. Concret, Pilonul III a generat participanților un câștig de 1,25 miliarde de lei, adică 251 milioane de euro net.
La capitolul plăți efectuate, fondurile de pensii facultative au livrat în intervalul 2027-2023 aproximativ 128 milioane de euro către 80.000 de beneficiari, din care 23 de milioane de euro doar anul trecut. Participanții la Pilonul III pot cere oricând să primească banii investiți după vârsta de 60 de ani. De asemenea, pot opta să contribuie în continuare și după această vârstă.
Suma economisită în PIlonul III poate fi primită ca plată unică sau în mai multe tranșe lunare pe durata a 60 de luni. În situația în care beneficiarul moare, suma aferentă revină moștenitorilor legali sau testamentari. Din acest an, regimul fiscal al plăților efectuate beneficiarilor s-a îmbunătățit.
Adică, baza de calcul pentru cota de impozit pe venit de 10% nu mai reprezintă întreaga sumă acumulată, ci doar câșrigul obținut prin investire de fondurile de pensii facultative, în plus față de contribuțiile virate.
Pot contribui la Pilonul III de pensii facultative toți salariații român și cei cu activități independente precum și angajtorii dispuși să acorde contribuții suplimentare la Pilonul III în dreptul salariaților. Contribuțiile de la Pilonul III sunt deductibile în limita a 400 Euro indiferent de investitor, angajat sau angajator.
Un aspect negativ al Pilonului III constă în faptul că plafonl de deductibilitate a rămas la aceeași valoare din 2009. Însă, în Parlamentul României a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede dublarea plafonului și actualizarea automată a acestuia, potrivit portalului Finacial Inteligence.