Planul lui Trump pentru Ucraina. Conform unei analize Reuters, consilierii lui Donald Trump fac propuneri publice și private pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care ar ceda mari părți din țără, Rusiei.
Propunerile a trei consilieri-cheie, inclusiv a viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, împărtășesc unele elemente, inclusiv excluderea aderării Ucrainei la NATO.
Consilierii lui Trump ar încerca să forțeze Moscova și Kievul să negocieze obligat, inclusiv să oprească ajutorul militar acordat Kievului dacă acesta nu acceptă să discute, dar să sporească asistența dacă președintele rus Vladimir Putin refuză.
Trump s-a angajat în mod repetat în timpul campaniei sale electorale să pună capăt conflictului vechi de aproape trei ani în termen de 24 de ore de la inaugurarea sa la 20 ianuarie, dacă nu înainte de această dată, dar încă nu a spus cum.
Analiștii și foștii oficiali din domeniul securității naționale exprimă îndoieli serioase cu privire la faptul că Trump poate îndeplini un astfel de angajament din cauza complexității conflictului.
Totuși, luate împreună, declarațiile consilierilor săi sugerează posibilele contururi ale unui plan de pace al lui Trump.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se confruntă cu o lipsă de forță de muncă și cu pierderi teritoriale tot mai mari, a indicat că ar putea fi deschis negocierilor.
Deși încă intenționează să adere la NATO, el a declarat săptămâna aceasta că Ucraina trebuie să găsească soluții diplomatice pentru a-și recâștiga o parte din teritoriile ocupate.
Dar Trump ar putea constata că Putin nu este dispus să se angajeze, au declarat analiști și foști oficiali americani, deoarece ucrainenii sunt pe picior de plecare și ar putea avea mai multe de câștigat dacă ar continua să acapareze terenuri.
„Putin nu se grăbește”, a declarat Eugene Rumer, un fost analist de top al serviciilor de informații americane pentru Rusia, care lucrează în prezent la think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace.
Liderul rus, a spus el, nu se arată dispus să renunțe la condițiile sale pentru un armistițiu și discuții, inclusiv renunțarea Ucrainei la căutarea NATO și predarea celor patru provincii pe care Putin le revendică ca făcând parte din Rusia, dar pe care nu le controlează pe deplin, o cerere respinsă de Kiev.
Putin, a spus Rumer, probabil că va aștepta să treacă timpul, va lua mai mult teren și va aștepta să vadă ce concesii, dacă este cazul, ar putea oferi Trump pentru a-l atrage la masa negocierilor.
Reuters a raportat în luna mai că Putin era pregătit să oprească războiul printr-o încetare a focului negociată care recunoștea liniile actuale ale frontului, dar era pregătit să continue lupta dacă Kievul și Occidentul nu răspundeau.
Rusia controlează deja toată Crimeea, după ce a preluat-o unilateral de la Ucraina în 2014 și de atunci a cucerit aproximativ 80% din Donbas – care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk – precum și peste 70% din Zaporizhzhia și Kherson și mici părți din regiunile Mykolaiv și Kharkiv.