NEWS

Plata pensiilor înainte de Paște, decisă în Guvern. Vești bune pentru pensionari: „Astfel de excepții să devină reguli”. Ciolacu a confirmat | UPDATE

Plata pensiilor înainte de Paște decisă în Guvern. Vești bune pentru pensionari Astfel de excepții să devină reguli. Ciolacu a confirmat | UPDATE
sursa foto: colaj foto

Vești bune de la Guvern privind plata pensiilor înainte de Paște. Măsura urmează să fie votată în ședința de joi, 25 aprilie. Mai mult, Marcel Ciolacu, premierul României, promite că astfel de excepții vor urma să devină reguli atunci când situația o impune.

UPDATE: Marcel Ciolacu confirmă plata pensiilor înainte de Paște

Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul reprezintă „un gest firesc de respect” faţă de seniorii României.

„Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti. Este un gest firesc de respect faţă de seniorii României. Ştiu că va fi foarte multă muncă în ministere, case de pensii, Poştă, bănci, dar cred că toţi cei implicaţi, care au un părinte, o bunică sau un unchi, îşi dau seama cât de mult contează acest gest, mai ales înaintea celei mai mari sărbători creştineşti „, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

Reuniunea Executivului are loc la sediul Prefecturii Timiş.

Știre inițială:

Paștele ortodox este sărbătorit în acest an pe 5 mai, astfel că perioada 3-6 mai este liberă potrivit Codului Muncii. De asemenea, ziua de 1 Mai este liberă, iar pentru 2 mai Guvernul a făcut „punte” pentru bugetari. Și unele companii private au acordat zi liberă pe 2 mai.

„Încercăm (plata tuturor pensiilor înainte de sărbătorile de Paște). Unele se plătesc prin sistemul bancar, sunt vreo 28 de bănci implicate – nu îi impui unui om unde să își facă cardul și unde să aibă contul – și jumătate prin poștași”, a explicat premierul, într-o declarație la postul de televiziune România TV.

Plata pensiilor înainte de Paște, decisă în Guvern

Pensiile intră pe card sau vor fi aduse de poștași înainte de Paște! Guvernul va discuta, în ședința de joi, hotărârea privind plata pensiilor înainte de Paște. Vreo 2,4 milioane de pensii vor fi plătite prin cont bancar și cam tot atâtea prin poștă.

Ministerul Muncii avea până acum probleme în a plăti mai devreme pensiile pe card, din cauza unei convenții cu băncile, motiv pentru care este necesară o hotărâre de guvern. De obicei, pensionarii care încasează pensia pe card o primeau în jurul datei de 12 a fiecărui luni.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune devansarea plăților cu pensii și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de 9.331.399.000 lei”, se arată în proiect.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile ssă fie plătite înainte de Paști.

„O rog pe doamna ministru să vorbească cu toate băncile din România, să vedem ce modificări trebuie făcute la convenții, și cu Poșta Română, astfel încât toți pensionarii să-și primească pensiile înainte de sărbătorile pascale”, a afirmat premierul Ciolacu.

Vești bune pentru pensionari: „Astfel de excepții să devină reguli”

Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestei inițiative, sugerând că devansarea plății pensiilor ar putea deveni o practică obișnuită în fiecare an.

„Am vorbit cu domnul vicepremier Marian Neacșu să vedem cum facem, că vorbim de o excepție și astfel de excepții să devină reguli”, a adăugat premierul, evidențiind dorința de a transforma această măsură într-o practică recurentă.

În acest sens, Guvernul planifică să propună un act legislativ care să reglementeze devansarea plăților pensiilor înainte de sărbătorile de Paște.

Premierul a menționat că discuțiile vor fi purtate și cu alți membri importanți ai cabinetului, precum ministrul Muncii, pentru a asigura pregătirea și implementarea corespunzătoare a acestui proiect. În acest scop, Guvernul urmează să aprobe, într-o ședință specială ce va avea loc joi la Timișoara, o hotărâre privind plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale aferente lunii mai.

Proiectul de hotărâre propune devansarea plăților cu pensii și alte drepturi în valoare totală de peste 9,331 miliarde lei. Premierul a transmis o solicitare directă ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a lua măsuri concrete în vederea asigurării plății anticipante a pensiilor.

Care sunt propunerile actului normativ care ajunge joi pe masa Guvernului

Prin prezentul act normativ se propune:

-Devansarea tranșelor II și III aferente plăților lunii mai 2024 în valoare de 2.300.524.000 lei, pentru pensii și pentru alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, efectuate de către C.N. Poșta Română S.A, în luna aprilie 2024, astfel:
– Pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 422/2023 suma de 1.961.165.000 lei;
-Pentru bugetul de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 suma de339.359.000 lei;
-Devansarea plăților aferente lunii mai 2024, prin băncile comerciale, pentru pensii și pentru alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, în valoare de 7.030.875.000 lei, efectuate în luna aprilie 2024, astfel:
-Pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 422/2023 suma de 6.346.977.000 lei;
-Pentru bugetul de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 suma de 683.898.000 lei.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România:
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO