NEWS

PMP solicită Ministerului Culturii demararea demersurilor pentru cumpărarea, restaurarea şi transformarea „Hotelului Concordia”

PMP solicită Ministerului Culturii demararea demersurilor pentru cumpărarea restaurarea şi transformarea Hotelului Concordia

PMP solicită Ministerului Culturii, în contextul sărbătoririi a 164 de ani de la înfăptuirii Unirii Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, demararea demersurilor pentru cumpărarea, restaurarea şi transformarea „Hotelului Concordia” (cel la care s-au semnat documentele Unirii) în „Muzeul Unirii Principatelor Române”.

În acest sens, PMP a redactat o scrisoare deschisă adresată lui Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

„Domnului ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu

Domnule ministru,
În contextul sărbătoririi a 164 de ani de la înfăptuirii Unirii Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în numele Partidului Mişcarea Populară vă solicit să demaraţi demersurile pentru cumpărarea, restaurarea şi transformarea „Hotelului Concordia” (cel la care s-au semnat documentele Unirii) în „Muzeul Unirii Principatelor Române”.
În acest moment, clădirea monument istoric „Hotel Concordia”, situată pe strada Smârdan numărul 39, reprezintă o rană sângerândă pe faţa unui Bucureşti şi aşa tot mai lipsit de personalitate şi respect faţă de un trecut încărcat de semnificaţie. Din cauza nepăsării actualilor proprietari şi pentru că statul român nu a considerat necesară valorificarea sa culturală, acest imobil stă să se prăbuşească. Odată cu el, am putea pierde un reper arhitectural şi istoric de mare însemnătate.
Este inadmisibil ca locația în care s-a semnat actul nașterii statului român, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, creându-se statul România, să fie astăzi o ruină, iar Ministerul Culturii să asiste pasiv la această degradare” , se arată în scrisoare.

PMP consideră că ministrul Romașcanu are obligația politică și morală să acționeze pentru a proteja patrimoniul și a pune în valoare acest reper al istoriei naţionale.

„Domnule ministru Romaşcanu,
Este o ruşine națională această nepăsare.

Nu vă cere nimeni să vă ridicaţi la înălţimea celor care i-au călcat pragul – Alexandru Ioan Cuza, Ion Brătianu, C.A. Rosetti, Vasile Boerescu, frații Golescu, Barbu Știrbey, Gheorghe Bibescu şamd –, dar puteţi măcar să faceţi ceva concret pentru a recupera şi şlefui o bucăţică importantă din istoria naţională.
Avem nevoie fix de aceeaşi atitudine de care a dat dovadă Guvernul României în trecut cu Cazinoul din Constanţa, ale căror lucrări de restaurare prind contur şi oferă speranţă românilor.
Astfel de monumente sunt importante pentru a înţelege, ca naţiune, de unde venim şi încotro ne îndreptăm, care este scopul nostru şi care sunt valorile care ne ghidează. Renovarea acestui monument istoric este mai importantă decât chiria astronomică plătită pentru conducerea ICR Londra şi pentru diverse evenimente de PR golite de însemnătate”, mai scriu cei de la PMP în scrisoarea adresată Ministerului Culturii.

În scrisoarea semnată chiar de Eugen Tomac, președintele PMP, mai scrie:

„Statul are obligația să înceapă demersurile legale pentru ca această clădire să fie recuperată, renovată și transformată în „Muzeul Unirii Principatelor Române”. Fiți altfel decât înaintașii dumneavoastră și faceți ce trebuie pentru țară, pentru România!
Cu respect,
Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară”