NEWS

Politico: România sfidează UE în scandalul pesticidelor

Politico România sfidează UE în scandalul pesticidelor
Sursa foto: Evs.ro

România sfidează UE în scandalul pesticidelor, scrie Politico, punctând că țara noastră România a început anul 2025 încalcă în mod deschis legislația Uniunii Europene prin aprobări de urgență pentru utilizarea de pesticide interzise. 

Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii de la București a aprobat în mod discret utilizarea produsului Cruiser 350 FS. Acesta este un insecticid neonicotinoid interzis în Uniunea Europeană din cauza impactului său letal asupra albinelor.

România sfidează UE în scandalul pesticidelor. A fost autorizat un insecticid interzis în UE

Este o decizie care încalcă în mod direct hotărârea din ianuarie 2023 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, CJUE. La momentul respectiv, instanța a hotărât că astfel de derogări la utilizarea pesticidelor sunt ilegale.

Conform Politico, Bucureștiul a autorizat utilizarea Cruiser 350 FS pentru culturile de porumb și floarea-soarelui în 2025, împreună cu o serie de alte substanțe chimice interzise. Autoritățile naționale de resort au invocat infestările grave cu dăunători și presiunile economice.

Însă acțiunea autorităților de la București ridică semne de întrebare cu privire la interpretarea, de către România, a legislației UE și subliniază dificultățile Comisiei Europene în a-și pune în aplicare normele.

Ministerul român al Agriculturii invocă plângerile fermierilor

Politico scrie că sectorul de floarea-soarelui din România – unul dintre cele mai mari din Europa – este piatra de temelie a agriculturii locale.

Fermierii din sudul și sud-estul României, unde floarea-soarelui și porumbul domină peisajul, se confruntă cu amenințări semnificative din partea dăunătorilor de sol, precum gărgărița porumbului (Tanymecus dilaticollis) și viermii-sârmă (Agriotes spp.).

Acești dăunători pot devasta culturile aflate în faza incipientă, forțând o reînsămânțare costisitoare și reducând randamentele pe câmpurile cu monocultură.

Agricultorii români avertizează că, în lipsa unor tratamente precum neonicotinoidele, riscă  pierderea totală a culturilor în unele zone afectate.

Ministerul român al Agriculturii a menționat aceste riscuri în decizia sa, afirmând că utilizarea semințelor tratate va fi limitată la zonele cu infestații grave de dăunători, iar controalele stricte vor minimiza riscurile pentru mediu.

Însă neonicotinoidele sunt, de asemenea, recunoscute pe scară largă pentru efectele lor nocive asupra polenizatorilor.

Comisia Europeană știe ce a făcut Ministerul Agriculturii de la București

Comisia Europeană a declarat că nu a primit încă o notificare oficială privind cele mai recente derogări dispuse de România cu privire la utilizarea pesticidelor neonicotinoide.

Totuși, purtătoarea de cuvânt Eva Hrncirova a confirmat că problema este în discuție în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje.

Acest grup reunește reprezentanți ai ministerelor naționale, care se consultă cu privire la punerea în aplicare practică a politicilor comunitare.

Hrncirova a subliniat angajamentul Comisiei de a lucra îndeaproape cu România, dar nu a precizat dacă ar putea urma activarea unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar.

Apicultorii români cer UE să intervină

Apicultorii din România sunt printre cei mai vehemenți critici ai utilizării neonicotinoidelor.

Ei au făcut apel în mod repetat la autoritățile UE să acționeze, argumentând că utilizarea continuă a acestor pesticide interzise duce multe afaceri apicole în pragul colapsului.

Anii de expunere la neonicotinoide lasă stupii prea slăbiți pentru a se reface, iar diminuarea populațiilor de polenizatori amenință ecosisteme întregi și securitatea alimentară a țării, spun apicultorii români.

Ministerul român al Agriculturii susține că nu a încălcat legea

Ministerul Agriculturii de la București și-a apărat decizia, susținând că derogările privind utilizarea Cruiser 350 FS au fost necesare și legale.

Într-un răspuns pentru Politico, ministerul a citat lipsa de alternative viabile pentru gestionarea infestărilor grave cu dăunători și a susținut că normele UE privind pesticidele permit autorizații de urgență în circumstanțe speciale.

În plus, instituția citată a afirmat că acțiunile sale sunt conforme cu legislația UE, chiar și în lumina hotărârii CJUE, pe care ministerul român o interpretează ca permițând astfel de derogări în anumite condiții.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc
Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta...
Județul din România a cărui denumire provine de la numele unui boier. Astăzi este o parte importantă din granița țării noastre
Județul din România a cărui denumire provine de la numele unui boier. Astăzi este o...
Cum a reuşit un tânăr absolvent de mate-info să facă din pasiunea lui pentru maşini o afacere de succes. Azi el readuce la viaţă maşina românească preferată a tuturor şi pregăteşte o nouă mutare
Cum a reuşit un tânăr absolvent de mate-info să facă din pasiunea lui pentru maşini...
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi...
Gabriela Cristea a ajuns de URGENȚĂ la spital!!! ȘOCANT ce a pățit vedeta după demisia din televiziune
Gabriela Cristea a ajuns de URGENȚĂ la spital!!! ȘOCANT ce a pățit vedeta după demisia...
Orașul mic din România care a fost un puternic centru industrial. Zeci de mii de oameni au fost aduși pentru a lucra, astăzi aici mai trăiesc doar 1.987 de locuitori
Orașul mic din România care a fost un puternic centru industrial. Zeci de mii de...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a...
Horoscop egiptean 2025. Zodiile care vor renaște, devin mult mai puternice. Zeii care le oferă protecție
Horoscop egiptean 2025. Zodiile care vor renaște, devin mult mai puternice. Zeii care le oferă...
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Șapte planete se aliniază pe cer luna viitoare. Ce înseamnă asta
Șapte planete se aliniază pe cer luna viitoare. Ce înseamnă asta
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul doi din lume şi cine este omul care se  ocupă de aceste rezerve fabuloase
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul...
Iulia Vântur și Andreea Raicu, întâlnire în India. Ce pun la cale
Iulia Vântur și Andreea Raicu, întâlnire în India. Ce pun la cale
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani