Anchetă de proporții în Prahova și Brașov. Mai mulți polițiști au fost mituiți cu un ied și motorina de şoferii de camioane prinşi în trafic pe DN1. Un alt individ cu antecente penale le cerea șoferilor taxă de protecție pentru a avea drum liber pe DN1.
Un individ din comuna Cocorăștii Mislii din județul Prahova, cunoscut pentru antecedentele sale penale, a fost condamnat la închisoare cu executare, deoarece a reușit să păcălească mai mulți șoferi de cisterne, promițându-le acces liber pe DN1, fără a fi deranjați de polițiștii de la Rutieră. Acest bărbat le solicita șoferilor o cotizație lunară de 600 de lei pentru protecție, susținând că banii urmau să ajungă la o persoană importantă, cunoscută sub numele de „Părințelul”, care ar fi avut influență asupra echipajelor de la poliția rutieră din Prahova și Brașov.
Această taxă lunară ar fi permis șoferilor să circule pe DN1 pe timpul zilei, deși autovehiculele de mare tonaj nu aveau dreptul să facă acest lucru pe tronsonul DN1 E60 între Ploiești și Predeal, decât în intervalul orar 06.00-22.00 (luni-joi), interdicția fiind totală în weekend (de la ora 00.00 vineri până la ora 24.00 duminică).
Încrezători că au găsit o soluție, șoferii de cisternă au început să încalce regulamentul și să fie opriți în trafic și amendați.
Acest individ se lăuda că are conexiuni în poliție și cunoaște o persoană importantă care putea să îi protejeze pe agenții rutieri care se încumetau să oprească cisternele în trafic pe timpul zilei. Cu toate acestea, șoferii, convinși de oferta sa, au continuat să plătească lunar, fără să știe că protectorul lor nu avea nicio legătură cu vreun șef important din Ministerul Afacerilor Interne, sau cel puțin acest lucru nu a putut fi demonstrat de procurorii din Prahova care au investigat cazul.
Cu „protecția” asigurată, șoferii care încărcau combustibil de la rafinăriile din Prahova plecau la drum pe DN1 în timpul zilei, crezând că polițiștii nu vor îndrăzni să îi oprească. Cu toate acestea, s-a întâmplat exact contrariul, iar acesta a fost momentul când a început conflictul între șoferi și cel pe care îl plătiseră pentru a-și „asigura spatele”.
Înșelătorul a încercat să găsească o scuză, susținând că șoferii întârziaseră cu plata lunară, ceea ce a dus la scăderea vigilenței polițiștilor.
În acest caz, au fost investigate și acțiunile unor agenți de poliție din Rutieră din cadrul Poliției Brașov. Aceștia sunt acuzați că au primit mită sub formă de canistre cu motorină de la șoferii de camioane prinși în trafic pe DN1 pe timpul zilei. Și mai surprinzător, polițiștii din Brașov au fost denunțați de propriii colegi din Prahova.
La audieri, polițiștii brașoveni, acum pensionari, au recunoscut faptele, conform surselor citate de bzb.ro. Au explicat că, în schimbul unei canistre cu 20 de litri de combustibil, aplicau amenzi foarte mici și doar pentru faptul că mașinile aveau plăcuțe de înmatriculare murdare. Motorina oferită polițistului provenea din furturile șoferilor de cisternă, așa cum s-a arătat în rechizitoriu.
Atunci când nu aveau la dispoziție motorină, șoferii ofereau agenților de poliție care lucrau în zona Timișul de Jos sume de bani, câte 100 de lei, pentru a ignora faptul că o cisternă circula pe DN1 în timpul zilei, amenda în acest caz fiind mult mai mare, între 1.000 și 3.000 de lei.
Unul dintre polițiști, acum pensionar, a mărturisit la audieri că a primit chiar un ied ca mită din partea șoferilor de cisternă.
În acest caz, singura persoană condamnată a fost bărbatul din Cocorăștii Mislii, care a primit o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de cumpărare de influență.
Sentința a fost emisă de Tribunalul Prahova și nu este definitivă. Atât șoferii de cisternă care au dat mită, cât și agenții de poliție sunt acuzați în alte dosare aflate în diferite stadii de judecată.