Polonia și-a începe mandatul la conducerea președinției UE, al doilea de când a intrat în UE, iar premierul Donald Tusk spune că Europa este „norocoasă” să aibă Polonia la cârma Președinției UE, promițând „curaj și rațiune” în timpul mandatului său, cu toate că spectrul relațiilor cu președintele opoziției ar putea bântui mandatul său, fiind vorba de un adevărat „războiul rece” în curs de desfășurare între guvern și Andrzej Duda, viitorul președinte demisionar nominalizat de PiS, arată Euractiv.
„Europa este norocoasă că în acest moment dificil al istoriei noastre, Polonia este cea care preia conducerea”, a declarat Tusk.
Vineri a avut loc la Varșovia o ceremonie oficială de deschidere, la care au participat politicieni, diplomați, Tusk și președintele Consiliului European, Antonio Costa. Președintele Andrzej Duda a lipsit însă cu desăvârșire, alegând în schimb să meargă la schi, ceea ce a scos la iveală unele dintre problemele politice actuale ale țării.
Polonia va prelua președinția UE pentru a doua oară de la aderarea la Uniunea Europeană, Tusk fiind prim-ministru și ultima dată când Polonia a fost la cârma UE, în 2011.
Mandatul său este văzut ca o schimbare binevenită pentru guvernul conservator PiS (ECR), care a avut relații dificile cu Comisia Europeană, în special în ceea ce privește independența justiției în țară, scrie Euractiv.
Cu toate acestea, „războiul rece” în curs de desfășurare între guvern și președintele Andrzej Duda, nominalizat de PiS și care va ieși curând din funcție, ar putea, de asemenea, cauza probleme.
Duda a fost criticat pentru că nu a participat la gala de deschidere de vineri, unde a fost înlocuit de un consilier. În schimb, el a decis să viziteze o stațiune de schi pentru weekend.
„Dacă președintele ar fi vrut să participe la această gală, pur și simplu ar fi venit. A fost invitat și se aștepta să vină”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Magdalena Sobkowiak-Czarnecka pentru postul privat de televiziune TVN24.
Șefa biroului președintelui, Małgorzata Paprocka, a declarat presei că a lipsit deoarece guvernul nu a dat curs invitației, ceea ce a condus „la concluzia că organizatorii nu au considerat evenimentul important”.
Deși toate partidele parlamentare fuseseră invitate, doar doi oficiali ai PiS au apărut. Tusk a găsit scuza președinției „complicată” și i-a urat o călătorie la schi în siguranță.
În replică, deputatul PiS Radosław Fogiel l-a numit pe Tusk „trol pe internet”, în timp ce ministrul de externe Radosław Sikorski a numit decizia lui Duda „jenantă” și „nesinceră”, adăugând că acesta „și-a bătut joc de sine”.
Oricât de dure ar fi relațiile dintre guvernul Tusk și Duda, conflictul nu va strica probabil președinția. Președintele are puteri limitate în ceea ce privește UE, iar prim-ministrul reprezintă țara în Consiliul European.
În timpul președinției, Polonia va organiza alegeri prezidențiale, a căror dată va fi anunțată la sfârșitul acestei luni. Primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice a lui Tusk (PPE), conduce în sondaje în fața lui Karol Nawrocki de la PiS.
Cu toate acestea, noul președinte își va prelua mandatul abia la sfârșitul președinției poloneze a UE, în iunie.
„Europa este norocoasă că, în acest moment provocator al istoriei noastre, Polonia este cea care preia președinția”, a declarat Tusk în timpul ceremoniei de deschidere de vineri, adăugând că țara «se va baza pe înțelepciunea și experiența sa națională». El a citat maxima latină «Nec temere, nec timide» ca principiu care va ghida președinția poloneză a Consiliului.
„Curajul și rațiunea au fost, de asemenea, motto-ul marii mișcări Solidaritatea, unul dintre fundamentele Europei moderne. Astăzi, cuvântul „solidaritate” poate avea mai multă greutate decât oricând în istoria europeană postbelică. Iar Polonia va fi gardianul acestei solidarități”, a spus Tusk.
Costa, care a participat la lansarea primei sale președinții a UE de la preluarea mandatului luna trecută, a lăudat Polonia ca fiind „cu siguranță una dintre cele mai mari povești de succes ale extinderii [UE]”.
„[Este] cea mai bună investiție geostrategică pe care Europa a făcut-o pentru a garanta libertatea și democrația după lungi perioade de totalitarism”, a adăugat el.
Motto-ul pe care Polonia l-a ales pentru președinția sa, „Securitate, Europa!”, este un joc de cuvinte după „It’s the economy, stupid” al lui Bill Clinton, a declarat guvernul polonez, menționând că citatul încapsulează perfect ambițiile țării pentru următoarele șase luni. Tusk a adăugat că sursele măreției Europei – libertatea, sentimentul de suveranitate și cultura noastră – merită toate efortul, iar unii spun că merită chiar cel mai mare sacrificiu.
„Să facem tot posibilul pentru ca Europa și Polonia să nu fie nevoite să plătească prețul suprem pentru libertate, putere și suveranitate”, a continuat el.
În timp ce UE se pregătește pentru întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă în această lună, Varșovia dorește să aibă un rol de lider în elaborarea politicii europene de securitate, inclusiv în domeniul militar, al afacerilor interne, al energiei, al sănătății, al securității alimentare, al securității cibernetice și al luptei împotriva dezinformării.
Printre prioritățile sale militare, Polonia dorește să crească cheltuielile pentru apărare și să finanțeze infrastructura militară, în special pe flancul estic al blocului, a declarat guvernul în programul său aprobat luna trecută.
Ca parte a președinției sale a UE, Polonia dorește, de asemenea, să limiteze migrația ilegală și să îmbunătățească eficiența returnărilor, inclusiv în cooperare cu țările terțe, precum și să contracareze instrumentalizarea migrației, de care Polonia acuză Minskul și Moscova. în ceea ce privește energia, Polonia a declarat că va insista asupra reducerii dependenței UE de sursele de energie rusești și asupra scăderii prețurilor la energie.
În ceea ce privește agricultura, Polonia s-a angajat să „contureze o politică agricolă comună puternică”, punând accentul pe încurajarea agricultorilor să adopte practici durabile, mai degrabă decât pe impunerea de cerințe – un răspuns la protestele agricultorilor de anul trecut, care au fost deosebit de virulente în Polonia.
Confruntată cu posibila impunere de tarife americane asupra exporturilor UE, Polonia a declarat că va sprijini „aprofundarea pieței unice a UE”, eliminarea barierelor din calea afacerilor transfrontaliere și „restabilirea unor condiții de concurență echitabile” pentru industriile UE.
Polonia promite, de asemenea, să discute despre modul în care politica de coeziune a UE ar trebui să fie modelată în viitor, în timp ce noul vicepreședinte al Comisiei, Raffaele Fitto, promovează reforma acesteia.
Deși prioritățile par adecvate, acestea sunt insuficiente în ceea ce privește politica climatică, afirmă Zofia Wetmańska de la Institutul pentru Reformă.
„Concentrarea doar asupra aspectelor menționate implică un cost ridicat al oportunității – va fi o oportunitate irosită”, a declarat Wetmańska pentru Euractiv Polonia, adăugând că faptul că Polonia nu menționează politica climatică – deși regretabil – este de înțeles.
Președinția Poloniei vine într-un moment bun pentru țară, deoarece are șansa de a deveni un lider politic în Europa, spune expertul în marketing politic Mirosław Oczkoś.„Germania este slabă, Emmanuel Macron, deși are un mandat puternic, nu se află într-o poziție puternică, iar Giorgia Meloni pare să încerce să joace peste posibilitățile sale, deși încearcă din greu”, a declarat el într-un interviu pentru Euractiv.
Mai ales în contextul războiului în curs din Ucraina, al revenirii lui Trump la Casa Albă și al situației din Siria, UE are nevoie de o conducere puternică, a spus el.
Dacă va avea succes, președinția UE ar putea fi foarte benefică pentru guvernul lui Tusk, a adăugat expertul.
„Dacă președinția are succes, de exemplu, prin realizarea de progrese în ceea ce privește migrația, acesta va fi un avantaj major pentru coaliție și pentru Rafał Trzaskowski”, a mai spus el.