NEWS

Polonia şi Slovenia se oferă să ajute România în criza COVID-19

Polonia şi Slovenia se oferă să ajute România în criza COVID-19

Polonia şi Slovenia se oferă să ajute România în criza COVID-19. În contextul în care numărul noilor cazuri și al deceselor este în pantă ascendentă sistemul sanitar se află în colaps de câteva zile bune. Totoddată, România nu mai are niciun loc în secțiile de terapie intensivă.

Liderii celor două țări și-au oferit ajutorul în cadrul unei videoconferințe la care a participat și preşedintele Klaus Iohannis, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Lituaniei şi premierul Slovaciei.

În cadrul videoconferinței, Preşedintele României a evidențiat criza în care se află țara noastră în ceea ce privește incidența cazurilor de COVID-19, arătând că rata de vaccinare scăzută a contribuit semnificativ la această situație. Preşedintele Klaus Iohannis a menționat faptul că România a activat Mecanismul European de protecție civilă și, în acest context, a mulțumit statelor membre care au oferit deja sprijin țării noastre.

Premierul Poloniei și Premierul Sloveniei au transmis disponibilitatea statelor lor de a ajuta România, iar, la rândul său, Preşedintele Consiliului European s-a angajat să faciliteze sprijinul la nivel european pentru țara noastră.

De la cine a mai primit ajutor România în criza COVID-19

Până în acest moment, Ungaria a oferit ajutor necondiționat României. Vecinii unguri au decis să ajute România și au preluat pe 13 octombrie 50 de pacienți infectați cu coronavirus. Ulterior aceștia au mai preluat alte câteva zeci de pacienți în unitățile lor sanitare.

De asemenea, Italia a trimis 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, iar Germania trimite aproape 13 mii de doze. Pe lângă cele 250 de concentratoare din Olanda și Polonia, din Danemarca au ajuns 8 concentratoare și 15 ventilatoare.