NEWS

Poșta Română face 1.000 de restructurări. Toți angajații vor putea rămâne în companie, dar pe alte posturi

Poșta Română face 1.000 de restructurări. Toți angajații vor putea rămâne în companie dar pe alte posturi

Poșta Română face 1.000 de restructurări. Toți angajații vor putea rămâne în companie, dar pe alte posturi. Poșta Română desfășoară un proces de restructurare în care intră toată administrația centrală. 

Valentin Ștefan, directorul general al companiei a precizat că este nedrept ca oamenii care muncesc să plătească salarii celor care nu reușesc să producă, scrie Agerpres.

„Cât timp voi conduce Poșta Română, va exista acest sistem de evaluare și modificare a structurii organizatorice. Este normal ca în orice companie, acolo unde lucrurile nu merg, să intervii și să le modifici. Fie că vorbim de fluxul administrativ sau de eficiența unor manageri, acest mecanism legal de a modifica structura, de a muta oamenii de pe un post pe altul, va exista și în Poșta Română. O companie privată, dacă ar avea un departament care ar pierde bani, nu ar ezita să modifice acest lucru. Asta trebuie să se întâmple și la Poștă. Atunci când ai un departament care nu este eficient trebuie intervenit asupra lui. Este nedrept ca ceilalți oameni din Poștă care muncesc să le plătească salariile celor care nu reușesc să producă. În realitate nimeni din companie nu trebuie să plece. Sunt locuri de muncă pentru toată lumea. Și noi ne lovim de o lipsă a forței de muncă. Sunt foarte multe orgolii la mijloc. Sunt oameni care poate au fost în anumite funcții, au avut anumite atribuții 10, 20, 30 de ani, iar acum când trebuie să vadă realitatea și anume că munca lor, în clipa de față, nu mai aduce plus valoare companiei… este o supărare”, a precizat Valentin Ștefan.

El a mai arătat în context că de anul trecut compania a început să optimizeze contractele, să fie mai selectivă, în condițiile în care, până acum, Poșta Română avea tendința de a lua orice contract care îi ieșea în cale.

Poșta clasică, respectiv tot ce înseamnă scrisori, e un segment în scădere

Șeful companiei a arătat că Poșta Română are instalate 1.000 de POS-uri în 800 de oficii poștale, astfel că în aproximativ 50% dintre oficiile poștale se poate plăti cu cardul. Potrivit acestuia, acoperirea este undeva la 80% spre 90% din mediul urban.

El a explicat totodată că sunt unele regiuni unde nu este oportun să existe această opțiune a plății cu cardul pentru că generează niște costuri și nu este utilizată.

Poșta clasică, respectiv tot ce înseamnă scrisori, este un segment de business în scădere, astfel că așteptările sunt ca aceasta să nu mai reprezinte o linie de business semnificativă.

„Este în scădere de mai bine de 10 ani și ne așteptăm ca în următorii 5 – 10 ani să nu mai reprezinte o linie de business semnificativă. Ne dorim să avem un cuvânt cât mai puternic de spus în tot ce înseamnă curierat în România. Coletele ajung și acum acasă la beneficiar, Poșta Română nu doar că duce colete, dar le și preia de la beneficiari doar că este un segment de business pe care compania nu a pus accentul până în acest moment. Nu am nicio temere, Poșta Română poate să ajungă din nou acolo unde îi este locul, în vârf. Avem cea mai mare cifră de afaceri din industrie, avem cel mai puternic acționar, statul român, și avem poate cei mai minunați angajați, poștașii”, a subliniat directorul general al CNPR.

Cât privește tehnologia pentru distribuirea cardurilor de energie, șeful Poștei Române a menționat că situația arată excelent, iar compania este foarte pregătită pentru acest contract. Mecanismul creat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este unul cât se poate de sigur, mai ales că este vorba de bani europeni.

Banii nu vor intra în posesia beneficiarilor. Sumele vor sta în conturile Poștei și vor fi transferate către furnizorii de energie.

Pentru orice contract, angajații din companie primesc o sesiune de training, un instructaj. Fie că e vorba de contractele cu tribunalele sau cu ANAF, cu orice instituție a statului sau cu clienți privați sunt anumite particularități în contract și ori de câte ori sunt derulate, personalul este instruit cum trebuie să își modifice activitatea.