Poșta Română închide oficiile poștale fără profit. Este vorba despre o ”optimizare de personal”, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Valentin Ştefan, într-o conferinţă de presă, menţionând că procesul ar putea viza 15-20% din personalul administrativ.
Angajații care vor refuza să fie relocați în companie vor fi dați afară.
„Planurile de reorganizare de-a lungul anilor au fost aprobate în Consiliul de Administraţie. De data aceasta nu mai este nevoie de reorganizare a companiei, e nevoie doar de optimizare de personal. Cu alte cuvinte, se va face o evaluare a numărului necesar de personal pe fiecare structură în parte, după care vom trece la departajarea salariaţilor şi concedieri dacă nu acceptă alte posturi în cadrul companiei.
Vă spun asta pentru că în trecut, într-adevăr, compania a necesitat reorganizare profundă, schimbare de organigramă, schimbare de rof-uri, de fluxuri interne. Adică au fost chestii serioase. Din fericire, după toţi anii aceştia, pur şi simplu putem evalua de cine are nevoie compania şi de cine n-are nevoie compania.
Vedeţi, legea în România e foarte proastă, pentru că toată lumea, ca să justifice o reorganizare, o concediere, îşi schimbă organigrama. De multe ori organigramă e bună şi nu trebuie să o schimbi ca să-ţi reduci numărul de personal”, a spus Valentin Ştefan.
El a vorbit despre modul în care se realizează evaluarea personalului la Poşta Română şi a afirmat că la început de an angajaţii sunt rugaţi să scrie un raport a activitate.
Pe de altă parte, el a spus că restructurarea nu vizează poştaşii şi că se doreşte o întărire a prezenţei companiei în ţară.
„Întărim prezenţa Poştei în ţară. Am redus cu 4000 de persoane numărul de salariaţi din cadrul Poştei Române şi vă spun că numărul de salariaţi pe teren operaţional, care duc corespondenţă în mod constant, fie că vorbim de poştaşi sau de curieri, nu a scăzut.
E acelaşi sau dacă a scăzut, a scăzut nesemnificativ. Nu ne atingem, din contră, întărim prezenţa noastră în ţară. Vrem să avem mai mulţi sau o prezenţă mai puternică o perioadă mai lungă de timp pe care salariaţii s-o petreacă pe teren. În niciun caz nu ne gândim la reducerea numărului de poştaşi în Poşta Română.
Avem 10.000 acum, intenţionăm să păstrăm aceeaşi cifră. E un lucru pe care îl puteţi monitoriza şi dumneavoastră de-a lungul anilor”, a spus Valentin Ştefan.
Referitor la prezenţa fizică a clădirilor companiei, el a precizat că acestea se închid peste tot în lume, ca trend global.
Potrivit unui comunicat al companiei, în 2024 veniturile Poştei Române au înregistrat o creştere accelerată, cea mai mare din istoria recentă a companiei. Astfel, Poşta Română a înregistrat o creştere estimată de peste 9% a cifrei de afaceri faţă de anul anterior, atingând 1,78 miliarde de lei, care echivalează cu o creştere de 150 de milioane de lei sau aproximativ 30 de milioane de euro.
În acelaşi timp, creşterea cheltuielilor companiei a încetinit, reflectând o majorare accentuată pentru venituri de 9% şi doar 6,6% pentru cheltuieli.
Segmentul de curierat a marcat un punct de cotitură, înregistrând o creştere de 7,3% a veniturilor, după mai mulţi ani de declin.
Compania a revizuit şi strategia tarifară, negociind contracte dinamice şi renunţând la cele neprofitabile. Această abordare a dus la o creştere a volumelor de trimiteri de corespondenţă cu 43,4% în 2024 şi la câştigarea a 274 de proceduri de achiziţie, în valoare totală de 521 milioane de lei.