BUSINESS

Povestea lui John Broumis, inginerului care coordonează cele patru TBM-uri AKTOR care forează cele mai lungi tuneluri feroviare din România VIDEO

Povestea lui John Broumis inginerului care coordonează cele patru TBM-uri AKTOR care forează cele mai lungi tuneluri feroviare din România VIDEO

Sirena sparge tăcerea peste dealurile domoale din apropierea Racoșului, la vreo 65 km nord de Brașov, în momentul în care capul de foraj de 150 de tone începe să se rotească și să muște din frontul de lucru deschis în coasta dealului. TBM 3, denumit Alexandra, tocmai a început forarea celui de-al treilea tunel pentru viitoarea cale ferată între Brașov și Simeria, parte a Coridorului Rin-Dunăre, construit de compania greacă AKTOR folosind tehnologia de ultimă generație TBM (Tunnel Boring Machine) pentru a crește precizia, siguranța, și respectarea mediului, arată G4media într-un reportaj.

Povestea lui John Broumis, inginerului care coordonează cele patru TBM-uri AKTOR care forează cele mai lungi tuneluri feroviare din România VIDEO

Povestea inginerului care coordonează cele patru TBM-uri AKTOR care forează cele mai lungi tuneluri feroviare din România între Brașov și Simeria VIDEO

John Broumis, TBM și PED Manager la AKTOR, a vorbit recent despre rolul său. El este omul care conduce această operațiune și, datorită experienței sale și abilităților echipajului său, totul decurge fără probleme. Același lucru a făcut deja cu TBM 1 – Eleni în martie și cu TBM 2 – Varvara în mai, cele două mașini care forează prima pereche de tuneluri de la Racos spre sud, până la Ormenis, cu o lungime de 6,9 ​​km.

John Broumis supraveghează o echipă de aproape 265 de persoane din 7 naționalități (greci, germani, francezi, turci, indieni, italieni și români) și colaborează simultan cu mai mulți furnizori și alți factori interesați.

Click to display the embedded YouTube video

facade placeholder

24 de kilometri de tuneluri în total

TBM 3 Alexandra, și TBM 4 – Konstantina, care va porni în curând, vor fora perechea de tuneluri de la Racos spre nord, la Homorod, în lungime de 5,1 km. Cele patru tuneluri cumulate înseamnă forarea a 24 km în total de tuneluri pe sub dealurile înalte din Transilvania Centrală, iar acest lucru necesită o experiență, precizie și disciplină uriașe.

„Trebuie să ne ocupăm de geologie, trebuie să ne ocupăm de locația proiectului, care nu este foarte aproape de București, deși avem Brașovul aproape, dar, în principiu, logistica este puțin mai complicată”, spune John Broumis, care dezvăluie provocările cu care se confruntă el și echipa sa.

Aceasta înseamnă că, pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește nivelul de dificultate, cele două perechi de tuneluri de la Ormenis la Homorod prin Racoș sunt la nivelul 6 – 7 din cauza condițiilor geologice mixte și a locației proiectului care afectează logistica și lanțul de aprovizionare cu materiale. Cu alte cuvinte, locul este îndepărtat și totul, de la uriașele prefabricate din beton pentru inelele de tunel până la cafea, trebuie să fie transportat din altă parte, pentru a se asigura că cele patru ”cârtițe”, fiecare cântărind mai mult de 750 de tone și constând din peste 20.000 de piese fiecare, funcționează în parametri și fără defecte.

„Fiecare element este important, de la cele mari, precum unitatea principală de foraj de aproximativ 150 de tone, până la piese mici, care cântăresc un kilogram”, subliniază Broumis.

John Broumis este absolvent al Universității Naționale Tehnice din Atena cu o diplomă de master în proiectare mecanică și control automat, iar primul său loc de muncă a fost proiectant pentru instalații electrotehnice în clădiri.

„Dar pasiunea mea a fost întotdeauna pentru construcții. Și asta este cel mai important pentru mine pentru că vezi că lucrurile se concretizează. Am devenit Tunnel (TBM) și PED Manager în 2008, când lucram în vestul Tesaliei, pe continentul Greciei, la forajul unui tunel dublu tub lung de 3,5 km, cu mijloace tradiționale de excavare, forare și sablare. A fost un proiect excelent, foarte solicitant, cu o geologie destul de dificilă”, își amintește Broumis.

Ce face un manager de tuneluri

Un manager de tuneluri (TBM) și PED supraveghează operațiunile mașinii de forat tuneluri (TBM) și proiectarea și proiectarea pre-construcții (PED) pentru proiectele de tuneluri la scară largă. Acest rol asigură excelența tehnică, managementul proiectelor și planificarea strategică din faza inițială de proiectare până la construcție. Responsabilitățile includ coordonarea asamblării, monitorizarea parametrilor de excavare și procesele de căptușire a tunelurilor, respectând în același timp protocoalele de siguranță. De asemenea, conduce eforturile de inginerie pentru fazele de pre-construcție și colaborează cu diverse părți interesate pentru a respecta termenele limită ale proiectului și standardele de calitate.

A venit în România în iunie 2020, în calitate de Regional Plan Equipment Manager pentru AKTOR, iar în 2021 a fost implicat în proiectarea TBM-urilor, coordonarea cu producătorul, verificări pe șantier, iar apoi managementul asamblării tunelurilor în locații.

„De la începutul carierei, am coordonat forarea a aproximativ 50 km de tuneluri, ceea ce pentru comunitatea tunelurilor este o mare realizare, deoarece lucrările se desfășoară într-un mediu foarte provocator, cu condiții dificile”, spune cu mândrie Broumis, care va adăuga încă 24 de km la recordul său în 2027, când se estimează că cele patru tuneluri vor fi finalizate.

Până atunci, el urmează o rutină zilnică strictă, supraveghind forajul constant pe sub dealuri, fluxul constant de materiale pentru lucrări, bunăstarea oamenilor și a mașinilor și toate celelalte 1001 de alte subiecte și lucruri tipice pentru un astfel de job.

„Primul lucru de dimineață este să verificăm parametrii tunelurilor și producția din ziua precedentă folosind o aplicație mobilă conectată la mașini. Apoi, după ce ajung la birou, am câteva telefoane importante: mai întâi, cu directorul de producție, pentru a vedea dacă am avut probleme, cum merge tura, dacă există vreo problemă cu mașinile. Al doilea apel: șeful de tură TBM. Aceeași discuție, dacă am avut vreo problemă cu aparatul, dacă progresăm. Apoi, avem alte întâlniri, fie că este vorba despre subiecte financiare, planificare sau prognoză pentru următoarea lună a TBM. În principiu, în cadrul zilei, discutăm și despre provocările apărute în timpul zilei, defecțiuni, sau adoptarea de lucruri, design, așa că pot spune că fiecare zi este încărcată”, spune John Broumis despre rutina sa.

„Suntem tuneliști, lucrăm sub presiune, ceea ce înseamnă că trebuie să învățăm să gestionăm toate aceste probleme.”

 

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un milionar a lăsat moștenire întreaga lui avere orașului în care a locuit. A pus, însă, o condiție
Un milionar a lăsat moștenire întreaga lui avere orașului în care a locuit. A pus,...
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi acordate
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi...
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc ingredientele acestui produs
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc...
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice...
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține 14 aditivi și aproape 40 de grame de sare
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține...
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul simplu care salvează preparatul
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul...
Adio, Călin Georgescu! Lovitura care îl distruge definitiv. Au apărut interceptările
Adio, Călin Georgescu! Lovitura care îl distruge definitiv. Au apărut interceptările
Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, a cedat:  Va fi un șoc groaznic
Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, a cedat: Va fi un șoc groaznic
Ce beneficii majore au românii, după aderarea deplină la Schengen? Răspunsul lui Victor Negrescu
Ce beneficii majore au românii, după aderarea deplină la Schengen? Răspunsul lui Victor Negrescu
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Filmul care stoarce lacrimi. E românesc și vine cu o mare surpriză
Filmul care stoarce lacrimi. E românesc și vine cu o mare surpriză
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!