NEWS

Pragul pentru abuzul în serviciu din România, eliminat! Scandal în Parlament

Pragul pentru abuzul în serviciu din România eliminat Scandal în Parlament
sursa foto: captură video

Coaliția de guvernare a decis, marți seară, în cadrul ședinței din Parlament, eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu. Astfel, coaliția și-a retras toate amendamentele depuse în Comisia Juridică și a votat eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat, inclusiv acel prag pe care PSD și PNL îl dăduseră pentru eliminarea corupției dintre infracțiunile pentru care puteau fi folosite interceptările SRI.

Pragul pentru abuzul în serviciu din România, eliminat! Scandal în Parlament

Miercuri va avea loc votul decisiv în Camera Deputaților. Potrivit surselor politice, în timpul ședinței a izbucnit scandalul pe tema eliminării interceptărilor ca probe. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au retras și au hotărât să lase forma Ministerului Justiției, ce a trecut de Guvern, adică fără acel prag.

Parlamentarii puterii nu au reușit să se pună de acord privind suma de la care se va face închisoare pentru abuz în serviciu. Au fost propuneri de 9.000 lei, dar și de 3.000 lei, 6.000 lei sau chiar 1.000 lei. Potrivit unor surse politice, PNL a mers pe varianta de două salarii minime brute pe economie.

Comisia Juridică a renunțat la acest prag

Comisia Juridică din Camera Deputaților a renunțat la pragul pentru abuzul în serviciu, dar și la votul pe care PSD și PNL îl dăduseră pentru eliminarea corupției dintre infracțiunile pentru care puteau fi folosite interceptările SRI. Deputații de la Putere și din Opoziție au votat modificările la Codul Penal în forma transmisă de Ministerul Justiției, scrie Digi 24.

Astfel, a fost eliminat pragul de 250.000 de lei, și nu a mai fost introdus niciun prag ceea ce ar putea face ca legea să fie neconstituțională. La dezbaterile din Comisie nu a participat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Vot pentru eliminarea tuturor amendamentelor votate la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern. În acest moment, pentru infracțiunea abuzului în serviciu nu mai este prag. A fost eliminat acest prag așa cum a solicitat societatea civilă”, a transmis Laura Vicol, președinta Comisiei Juridice.

„În urma unor discuţii finalizate în coaliţie se vor retrage toate amendamentele discutate în comisie şi textele adoptate în Senat la proiectul Codului de procedură penală şi se merge pe forma venită de la Guvern. Toate amendamentele de la Cameră vor fi retrase, şi cele de la Senat vor fi retrase şi va rămâne forma venită de la Guvern”, a precizat Vicol, după dezbaterile pe acest proiect, care au durat două ore şi jumătate.

Ședință a coaliției înainte de întâlnire

Înainte de ședința Comisiei Juridice, liderii coaliției au avut o întâlnire, la Parlament, în care au stabilit inițial să susțină noul prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, propus după votul din Senat de Ministerul Justiției.

După ședință, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, aceasta fiind susţinută şi de premierul Nicolae Ciucă. Cu o zi în urmă, ministrul Cătălin Predoiu a participat la ședințele de grup de la PSD și PNL unde le-a prezentat parlamentarilor puterii date despre infracțiunea de abuz în serviciu.

După întâlnire, liberalii au sugerat că ar putea propune un prag de 6.000 de lei, adică două salarii minime. Introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu a fost cerută de Curtea Constituțională. Potrivit deciziilor CCR, care sunt obligatorii, pragul nu poate fi unul derizoriu. Cum s-a renunțat la scoaterea corupției de sub mandatele SRI.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor decisese modificarea Codului de procedură penală în privinţa infracţiunilor în care pot fi folosite înregistrările ca mijloc de probă, deputaţii USR acuzând că a fost exclusă utilizarea acestui instrument în cazul infracţiunilor de corupţie şi asimilate corupţiei.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....