Premieră în țările arabe: Tunisia vrea să renunțe la Islam ca religie de stat

spot_img

Tunisia vrea să renunțe la Islam ca religie de stat în noua sa constituție, aceasta devenind o ”religie a națiunii”. Scopul este de a include și alte religii în societatea tunisiană și de a combate partidul de inspirație islamistă Renașterea.

Islamul va rămâne religia dominantă în această țară din Maghreb, transmite cnews.fr.

Tunisia vrea să renunțe la Islam ca religie de stat. Situație tensionată în țară

Președintele tunisian, Kais Saied, a confirmat marți, 21 iunie, că islamul nu va fi inclus ca „religie de stat” în noua Constituție pe care o va supune unui referendum pe 25 iulie. Este o situație fără precedent în țările arabe.

„În următoarea constituție a Tunisiei, nu vom vorbi de un stat a cărui religie este islamul, ci (de apartenența Tunisiei) la o Ummah (națiune) a cărei religie este Islamul. Ummah și statul sunt două lucruri diferite”, a declarat președintele tunisian jurnaliștilor.

Luni, Kais Saied a primit un proiect al noii Constituții, pe care trebuie să îl valideze înainte de a-l supune unui referendum pe 25 iulie, prima aniversare a loviturii de stat prin care a preluat toate puterile.

Sadok Belaïd, avocatul care conduce comisia însărcinată cu elaborarea acestui text, a declarat într-un interviu acordat AFP, la 6 iunie, că va prezenta președintelui un proiect de cartă epurat de orice referire la islam, pentru a combate partidele de inspirație islamistă precum Renașterea, ceea ce a provocat o dezbatere aprinsă în țară.

 


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.