BUSINESS

Premieră în Zona Euro: Banca Centrală Europeană reduce dobânda. Cum ne afectează

Premieră în Zona Euro Banca Centrală Europeană reduce dobânda. Cum ne afectează
Sursă foto: Facebook

Banca Centrală Europeană a decis joi să reducă dobânda de referință. Este o premieră în Zona Euro în ultimii cinci ani, dar asta nu liniștește investitorii. Temerile legate de inflație sunt încă prezente.

Banca Centrală Europeană reduce dobânda

BCE a redus dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale până la 3,75%, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată, dar a semnalat totuşi că războiul nu s-a încheiat încă în condiţiile în care inflaţia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025, transmite Reuters.

Decizia vine după ce Băncile Centrale din Canada, Mexic, Chile, Elveția și Suedia au luat decizii similare, dar înaintea unor mutări din partea Rezervei Federale a SUA și Băncii Angliei.

Scăderea decisă de BCE este văzută ca începutul unui ciclu de relaxare, cu toate astea presiunile inflaţioniste și ale salariilor umbresc perspectivele și ar putea obliga Banca Centrală a Zonei Euro să amâne  luni de zile o nouă reducere, scrie Reuters.

„Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare dependentă de date și de la întâlnire la întâlnire pentru a determina nivelul adecvat și durata restricției”, a spus BCE într-un comunicat.

O nouă reducere a dobânzii

În timp ce BCE nu a negat direct o nouă reducere în iulie, mai mulţi factori de decizie influenți au susținut că luna următoare va fi o pauză, sugerând că următoarea fereastră de oportunitate pentru relaxarea  dobânzii de referință va fi în septembrie. Economiștii văd alte două reduceri de dobândă din partea BCE în acest an, cel mai probabil în septembrie și decembrie.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Lupta cu inflația

Inflaţia în cele 20 de ţări care fac parte din zona euro a scăzut de la mai mult de 10% la finele lui 2022 până aproape de ţinta de 2% a BCE în ultimele luni. Totul datorită unor costuri mai mici cu carburanţii şi a normalizării lanţurilor de aprovizionare după problemele din timpul pandemiei.

Cu toate acestea, progresele în lupta cu inflaţia au stagnat recent şi ceea ce în urmă cu câteva săptămâni părea debutul unui ciclu de relaxare a dobânzii de politică monetară a BCE, pare acum mai incert din cauza semnalelor că inflaţia din zona euro se dovedeşte a fi mai încăpăţânată.

Chiar dacă joi BCE a redus dobânda de bază, pentru prima dată după 2019, gardienii euro au majorat simultan prognoza de inflaţie, atât pentru acest an cât şi pentru anul următor, subliniind că orice noi reduceri de dobândă vor depinde de viitoarele date şi a reafirmat necesitatea ca dobânzile să rămână suficient de ridicate pentru a ţine preţurile sub control.

„Cele mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului privind atât inflaţia totală, cât şi cea de bază au fost revizuite în sens ascendent pentru anii 2024 şi 2025, comparativ cu proiecţiile din luna martie. Experţii estimează, în prezent, o inflaţie totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026. Conform proiecţiilor, rata medie a inflaţiei exclusiv produse energetice şi alimente va fi de 2,8% în anul 2024, de 2,2% în 2025 şi de 2,0% în 2026”, se precizează în comunicat.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Este cea mai bună veste pentru românii care au împrumut la bancă! Ce se întâmplă azi cu ratele lor
Este cea mai bună veste pentru românii care au împrumut la bancă! Ce se întâmplă...
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO