Premierul Ciolacu pleacă la Bruxelles pentru a încerca să convingă Comisia Europeană de importanța măsurilor fiscale pe care România vrea să le ia.
După ce trei miniștri ai Guvernului nu au reușit să convingă Comisia Europeană că România are nevoie să depășească ținta de deficit impusă, premierul însuși pleacă la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficialii europeni.
”După-amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficiali europeni ca să discut câteva decizii esențiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei și vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României. Așa că azi vreau împreună cu tot cabinetul, să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise, pentru a putea depune cererea de plată numărul trei.” a anunțat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.
Premierul a insistat că Guvernul își asumă răspunderea pentru măsurile fiscale și e dispus să își pună mandatul pe masă.
”Așa cum am anunțat în ședința de guvern trecută, pentru asta sunt dispus să îmi pun pe masă mandatul de premier și să-mi asum răspunderea, alături de Guvern, pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană. În același timp, însă, în spiritul solidarității europene, sunt absolut convins și există deja semnale în acest sens, după prezența celor trei miniștri la Bruxelles, că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova.
Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă, astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de aceste realități” a completat Ciolacu.
Într-un interviu pentru Financial Times, premierul Ciolacu a declarat că deficitul bugetar, care a fost de 6,2% din produsul intern brut al ţării anul trecut, va scădea cu siguranţă în 2023, dar nu a precizat o cifră specifică. El a dat vina pe război pentru situația în care se află țara noastră acum.
„Acum trei ani aveam o situaţie economică foarte diferită faţă de cea de acum. România este acum stabilă, având a doua rată de creştere în Europa, care vine din investiţiile străine directe. Dar bugetul a trebuit să fie reorganizat pentru a ajuta Ucraina, în special în ceea ce priveşte transporturile de cereale”, a explicat premierul, citat de News.ro.
„Acestea au fost cheltuieli neprevăzute. Avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, a declarat premierul Ciolacu, adăugând că „în niciun caz” UE nu va penaliza România pentru depăşirea deficitului.
Șeful Guvernului a adăugat că țara noastră va reorganiza bugetul şi va face economii, inclusiv o reformă administrativă pe care a insistat că o poate realiza în ciuda faptului că ţara se va confrunta cu patru rânduri de alegeri în 2024: europene, locale, prezidenţiale şi parlamentare.