NEWS

Prima carte de matematică tipărită în România. A fost tradusă de un călugăr erudit, școlit la Kiev, după o lucrare în italiană

Prima carte de matematică tipărită în România. A fost tradusă de un călugăr erudit școlit la Kiev după o lucrare în italiană
6 aprilie 1795 Apare prima carte românească de matematică Aritmetica

Prima carte de matematică tipărită în România a apărut pe data de 6 aprilie, anul 1795. Era de fapt o traducere adaptată a unei lucrări în limba italiană și a fost realizată de un călugăr erudit al vremii, Amfilohie Hotiniul.

”Aritmetica”, a fost tipărită în Moldova și datorată, așadar, călugărului devenit episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.

Scurt istoric al matematicii

Numărul este una dintre cele mai simple noțiuni abstracte. Există numai semne convenționale care îl exprimă. Datorită dezvoltării relațiilor interumane și intertribale și a primelor sisteme de scriere (însemnările făcute pe pereții peșterilor sub forma unor imagini), a apărut treptat noțiunea de „număr”.

Numărul a început să fie din ce în ce mai prezent în viața oamenilor o dată cu dezvoltarea relațiilor comerciale. A devenit indispensabil existenței, umane așa cum am început s-o conștientizăm în urmă cu 5.000 de ani.

De asemenea, au apărut operațiile: adunarea, scăderea, înmulțirea și, în cele din urmă, împărțirea, care a pus probleme oamenilor învățați până în timpul Renașterii, când s-a dezvoltat metoda modernă de împărțire, numită metoda șahului, deoarece a fost inspirată de unele mișcări pe tabla de șah.

Cele mai vechi documente  

Cele mai vechi documente cu relevanță directă pentru istoria matematicii sunt câteva papirusuri egiptene conținând probleme rezolvate și un mare număr de cărămizi caldeene, parțial descifrate, cu conținut similar papirusurilor egiptene.

Aceste papirusuri și cărămizi au o vechime de aproximativ 4000 de ani. Problemele abordate în aceste documente au un caracter aplicativ și evidențiază un nivel ridicat al cunoașterii noțiunilor de aritmetică și geometrie.

Prima carte de matematică tipărită în România. Autorul a învățat la Kiev și la Roma

Prima carte românească de matematică, Aritmetica, a fost tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul. Aceasta a fost tradusă după Aritmetica italianului Alessandro Conti, dar cu menționarea unităților de măsură folosite în Moldova, potrivit voceanațională.

Amfilohie Hotiniul a fost un călugăr erudit din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea din Moldova. A urmat cursurile școlii din cadrul Mănăstirii Putna și pe cele ale Academiei Duhovnicești de la Kiev. A mai călătorit de câteva ori la Roma pentru a studia diferite domenii.

Amfilohie Hotiniul a deținut funcția de episcop la Hotin din anul 1767 până în anul 1770. Este întâlnit apoi la Iași, dar mai ales la Schitul Zagavia, de lângă Hârlău. A trecut la cele veșnice în jurul anului 1800, la Schitul Zagavia.

Cunoștea limbile clasice, rusa și italiana. De-a lungul timpului a dobândit cunoștințe în mai multe domenii, printre care astronomie, fizică, matematică, filosofie, geografie și istorie.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele