Prima reacție din Rusia după victoria lui Donald Trump! Noi oportunități de resetare a relațiilor dintre Moscova și Washington s-au deschis, a declarat miercuri influentul șef al fondului suveran de investiții al Rusiei, după ce Donald Trump și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale din SUA, transmite Reuters.
Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, când Uniunea Sovietică și Statele Unite au fost aproape de un război nuclear.
UPDATE:
„Nu sunt la curent cu planuri ale preşedintelui de a-l felicita pe Trump pentru alegere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
„Să nu uităm că vorbim despre o ţară neprietenoasă care este implicată atât direct, cât şi indirect într-un război împotriva statului nostru”, a punctat el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus însă că Rusia monitorizează cu atenţie informaţiile privind alegerile din SUA şi este puţin probabil să dea o evaluare oficială până când nu va vedea „cuvinte şi acţiuni concrete”.
„Mai este încă ceva de aşteptat, având în vedere că actualul preşedinte al SUA va rămâne în funcţie aproape încă o lună şi jumătate”, a declarat Peskov miercuri într-un briefing de presă.
Peskov a subliniat însă „declaraţiile semnificative” ale lui Trump, inclusiv ceea ce Kremlinul a numit „dorinţa sa de a pune capăt politicilor actuale de prelungire a vechilor războaie şi de începere a altora noi”.
„Recunoaştem că pe măsură ce se pregăteşte să intre – sau când va fi intrat deja – în Biroul Oval, uneori declaraţiile capătă un ton diferit. Prin urmare, analizăm cu atenţie totul, observăm şi vom trage concluzii pe baza unor cuvinte şi acţiuni specifice”, a punctat Peskov.
„Am spus în mod repetat că SUA este în măsură să contribuie la încetarea conflictului. Desigur, acest lucru nu poate fi realizat peste noapte”, a adăugat el.
Întrebat dacă Trump ar putea fi ofensat de faptul că Putin nu-l felicită, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Este practic imposibil ca relaţiile să se înrăutăţească şi mai mult. Relaţiile sunt în prezent la cel mai scăzut punct istoric”.
Știre inițială
Atât diplomații ruși, cât și cei americani spun că relațiile dintre cele mai mari două puteri nucleare ale lumii nu au făcut decât să se înrăutățească în perioada profundă a Războiului Rece.
Kirill Dmitriev, directorul general al fondului suveran de investiții al Rusiei și o figură importantă în elita politică rusă, a declarat că echipa lui Trump a câștigat președinția și Senatul „în ciuda unei campanii de dezinformare la scară largă îndreptată împotriva lor”, arată Reuters.
„Victoria lor convingătoare arată că americanii obișnuiți s-au săturat de minciunile, incompetența și răutatea fără precedent ale administrației Biden”, a declarat Dmitriev, un fost bancher Goldman Sachs care a avut anterior contacte cu echipa Trump.
„Acest lucru deschide noi oportunități pentru resetarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite”, a adăugat Dmitriev, care s-a întâlnit în mod regulat cu președintele Vladimir Putin și i-a oferit sfaturi.
Trump, un republican, a revendicat victoria în competiția prezidențială din 2024 după ce Fox News a proiectat că el a învins-o pe democrata Kamala Harris, ceea ce ar încununa o revenire politică uimitoare la patru ani după ce a părăsit Casa Albă.
Republicanul Donald Trump a revendicat victoria în competiția prezidențială din 2024 după ce Fox News a proiectat că a învins-o pe adversara sa democrată, Kamala Harris.
În 2009, Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat al SUA, a propus o „resetare” a relațiilor cu Moscova, dar, din cauza unei aparente erori de traducere, a prezentat Moscovei un buton simbolic etichetat „supraîncărcare” în limba rusă, în loc de „resetare”.
În ciuda „resetării”, relațiile dintre președintele Vladimir Putin și Barack Obama s-au deteriorat.
Trump, în vârstă de 78 de ani, a promis în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă va fi ales, deși nu a explicat exact cum ar face acest lucru.
Putin a declarat în repetate rânduri că este dispus să discute despre o posibilă încetare a războiului, dar că trebuie acceptate câștigurile și revendicările teritoriale ale Rusiei, ceea ce este un anatema pentru liderii ucraineni, care au declarat că acest lucru ar echivala cu o capitulare din partea lor.
Putin a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a oferi Moscovei garanții de securitate. Forțele ruse avansează în cel mai rapid ritm din ultimul an în Ucraina și controlează aproximativ o cincime din țară.
Aceasta include Crimeea, pe care Moscova a anexat-o Ucrainei în 2014, aproximativ 80% din Donbas – o zonă de cărbune și oțel care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk – și mai mult de 70% din regiunile sudice Zaporizhzhia și Kherson.
Înaintea alegerilor din SUA, oficialii ruși, de la președintele Vladimir Putin în jos, au declarat că pentru Moscova nu contează cine va câștiga Casa Albă, deși mass-media de stat ghidate de Kremlin au arătat o preferință pentru Trump.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că victoria lui Trump ar fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, dar că nu este clar în ce măsură Trump ar putea reduce finanțarea americană pentru război.
„Trump are o calitate utilă pentru noi: ca om de afaceri până în măduva oaselor, îi displace mortal să cheltuiască bani pe diverși aliați agățători și agățători proști, pe proiecte de caritate proaste și pe organizații internaționale vorace”, a postat Medvedev, un înalt oficial de securitate, pe contul său oficial Telegram.
El a afirmat că autoritățile ucrainene fac parte din categoria persoanelor pentru care Trump probabil nu va dori să cheltuiască prea mulți bani și a sugerat că liderii ucraineni vor face tot posibilul să se consoleze dacă se confirmă că a câștigat.
„Întrebarea este cât de mult va fi forțat Trump să dea pentru război. El este încăpățânat, dar sistemul este mai puternic”, a spus Medvedev.