NEWS

Primăria Capitalei va cumpăra ELCEN. Consilierii generali și-au dat acordul

Primăria Capitalei va cumpăra ELCEN. Consilierii generali și-au dat acordul

A existat în final un acord în Consiliul General al Municipiului București pentru achizionarea de la Guvern a companiei ELCEN, producătorul de energie termică pentru București. ELCEN este în acest moment în insolvență și administrează cele mai mari centrale termice din București. Astfel este și cel mai mare producător de energie termică din România.

Compania Municipală Termoenergetica SA este cea care va achiziționa ELCEN. Aceasta este fosta companie RADET, care a fost transformată într-o nouă companie în urmă cu câțiva ani, pentru a scăpa de datoriile pe care RADET le are la ELCEN. Pe de altă parte ELCEN este în insolvență pentru că are de recuperat de la Primăria Capitalei, prin firmele acesteia de distribuție a agentului termic (RADET, Termoenergetica) datorii istorice foarte mari.

PMB a încercat de mai multe ori să cumpere ELCEN

Primăria Capitalei a încercat în mai multe rânduri să cumpere ELCEN. Au existat încercări încă de pe vremea primarului Sorin Oprescu, dar și în timpul Gabrielei Firea.

Potrivit documentației proiectului de hotărâre, ELCEN costă 1.075.719.000 lei.

Întrebat de consilierul PSD Marius Pavel de unde are PMB banii pentru a cumpăra ELCEN, Nicușor Dan a precizat:

”În acest moment nu avem bani pentru prima tranșă. Dar cu sprijinul Guvernului putem să-i avem. Dar ca să nu pierdem finalul de an 2021 – pentru că am pierde tot intervalul până la aprobarea unui nou buget – e bine să luăm decizia azi ca sa dăm timp Consiliului Concurentei să se propunțe asupra achiziției. De aceea ne exprimăm intenția azi, deși nu avem banii.

De ce în 2021 și nu în 2022? Pentru că așa cum a spus doamna Stoica, e nevoie de investiții consistente în ELCEN. Există fondul de Modernizare. ELCEN a fost afectat de falimentul RADET și are nevoie și el pentru a ieșit din insolvență niște bani.

Iar legat de discuții pe care le-am mai purtat, există o scrisoare a Primăriei Termoenergetica, ELCEN și creditorii ELCEN adresată premierului, ministrului de Finanțe și Ministerului Energiei”, a precizat Nicușor Dan.

De ce vrea Primăria Capitalei să cumpere ELCEN

Primăria Capitalei vrea să cumpere ELCEN teoretic, pentru a produce apa caldă pentru bucureșteni. Un calcul simplu spune că apa caldă este adusă la robinet de Termoenergetica. Aceasta ia apa caldă de la producătorul ELCEN sau din centralele proprii. Dar primăria plătește astfel și o subvenție pentru prețul apei calde, care trebuie să acopere și pierderile din rețea.

Rețeaua de apă caldă din București are 954 de kilometri de conductă magistrală și un total de aproape 3000 de kilometri de conducte secundare, care sunt administrate de peste 1000 de puncte termice.

Rămâne de văzut dacă această fuziune a producătorului și furnizorului de apă caldă ar rezolva măcar economic situația apei calde în București.

Dar odată cu această fuziune ar trebui să apară și marile investiții în producția energiei. CET Sud, CET Progresul și CET Grozăvești au nevoie de investiții substanțiale. Aceste centrale termice funcționează cu echipamentele din anii 60 – 70 de când au fost puse în funcțiune, fără a mai primi alte investiții și retehnologizări.

Potrivit lui Nicușor Dan, o posibilă sursă de finanțare este Fondul de Modernizare, un instrument creat de UE și prin care Bruxellesul poate aloca până la 7 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului energetic.