NEWS

Prime de Crăciun: Care sunt angajații care primesc bonusuri de 30% din salariu

Prime de Crăciun Care sunt angajații care primesc bonusuri de 30 din salariu
Sursa foto: zf.ro / jobradar24

În preajma Sărăbătorilor de iarnă angajatorii își recompensează angajații cu prime sau produse specifice Crăciunului. În funcție de poziția  ocupată sau de generația din care fac parte, lucrătorii primesc diferite recompense.

Sorina Faier, exper în resurse umane a explicat  cum funcționează sistemul de recompensare în funcție de generații. Expertul a subliniat că fiecare generație în parte are valori și așteptări diferite în privința primelor de sărbători.

Prime de Crăciun: în funcție de generații, angajații au așteptări diferite

„În societatea modernă, fiecare generație are propriile valori, preferințe și priorități în ceea ce privește beneficiile și recompensele la locul de muncă. Fiecare generație își aduce contribuția la cultură organizațională și influențează modul în care sunt oferite recompensele în cadrul unei companii. Într-o lume în continuă schimbare, este important să înțelegem cum preferințele fiecărei generații pot influența modul în care sunt recompensați angajații”, a declarat Sorina Faier.

Faier a explicat că sunt patru tipuri de generații cu valori proprii, iar aceste influențează modul de recompensare la locul de muncă.

„Din perspectiva generațiilor, putem identifica mai multe grupuri, cum ar fi Generația Baby Boomer, născută între 1946 și 1964, Generația X, născută între 1965 și 1980, Generația Y, născută între 1981 și 1996, și Generația Z, născută după 1997. Fiecare dintre acestea are propriile caracteristici și valori, iar acestea pot influența modul în care sunt recompensați la locul de muncă”, a adăugat Sorina Faier.

Generația Baby Boomer

De exemplu generația Baby Boomer s-a dezvoltat într-o perioadă prosperă din punct de vedere economic. Pentru acești angajați stabilitatea financiară este principala valoare. Prin urmare, cei din Baby Boomer preferă beneficii precum pensii mari, asigurări medicale gratuite la care se adaugă și alte măsuri financiare pe termen lung.

Pe de altă parte generația X a prins toate schimbările tehnologice și sociale semnificative. Pentru cei din generația X zilele libere suplimentare sau flexibilitatea programului sunt principalele beneficii căutate.

Generația Y sau Millenials se difrenețiază prin dorința de a avea un scop și o semnificație în munca lor. Millenials preferă bonusurile legate de performanță precum și oportunitățile de avansare în cadrul firmei.

Generația Z sau generația digitală este generația care preferă beneficii precum vouchere pentru cursuri online, diferite abonamente la platformele de învățare sau alte beneficii legate de inovare și tehnologie.

Prime și bonusuri pentru generația Z

Angajatorii își pot recompensa salariații cu prime de Crăciun de cel puțin 300 de lei fără a mai plăti impozite sau taxe la stat. De asemenea, pot fi acordate cadouri sub formă de bani sau tichete valorice.

„Daca vorbim de top manageri, ei pot primi de la un salariu net pana la 30% din salariul brut anual, iar daca amintim de muncitorii calificați sau necalificați, in medie pot primi o primă de 300-600 lei net.

Bonusurile acordate într-o companie sunt o componentă importantă a politicii de remunerare a angajaților și pot fi acordate în funcție de mai mulți factori pentru a încuraja performanța și loialitatea angajaților”, a adăugat expertul în resurse umane.

Bonusurile se pot acorda și în funcție de performanta individuală a salariaților, departamentului sau a echipei în care lucrează.

Bonusuri în funcție de performanța individuală

„În general, bonusurile pot fi acordate în funcție de performanța individuală a angajatului, performanța departamentului sau a echipei în care lucrează, profitabilitatea companiei sau realizarea obiectivelor strategice. De asemenea, bonusurile pot fi legate de performanța financiară a companiei sau de performanța pe termen lung a angajatului, în funcție de indicatori de performanță cum ar fi creșterea veniturilor, îmbunătățirea eficienței sau îndeplinirea obiectivelor de vânzări.

Unele companii pot acorda bonusuri si sub formă de acțiuni sau opțiuni pentru acțiuni ca parte a pachetului de compensație al angajaților, în funcție de nivelul lor în cadrul companiei și de contribuția la realizarea obiectivelor pe termen lung.

Indiferent de criteriile folosite, bonusurile trebuie să fie clare, echitabile și transparente pentru a fi percepute ca juste de către angajați și pentru a susține obiectivele strategice ale companiei. O politică de bonusuri bine definită poate contribui la motivarea angajaților și la retenția talentelor în cadrul companiei”, potrivit ziare.com.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Armata devine obligatorie în România!
Armata devine obligatorie în România!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...