Primele roșii românești din acest an ajung în piețe în perioada următoare. În solariile celui mai mare producător din Buzău, primele tomate sunt deja coapte, însă vor ajunge în piață cu un preț pe măsură.
Asta pentru că spațiile de producție au fost încălzite toată iarna, iar costurile sunt uriașe. Față de anul trecut prețurile sunt mai mari cu cel puțin 10%.
Un femier buzoian a plantat tomate pe mai bine de 4.000 de metri pătrați, în solarii încălzite. Acesta anunță că roșiile sale vor ajunge pe tarabe după jumătatea lunii martie.
Toți producătorii de legume spun că preţul piperat pe care îl va avea kilogramul de roşii, de la început, reflectă cheltuielile mari nu numai cu încălzirea solariilor, ci şi cu lucrările agricole, toate realizate prin metode naturale.
Acesta spune că o zi de încălzire îl costă 2500 de lei pe zi, iar costurile se vor regăsi în prețul roșiilor.
Chiar dacă suntem aproape de jumătatea lunii martie, solariile sunt încălzite fără oprire. Iar roșiile se coc în funcție de cum au fost polenizate.
Anul trecut primele roșii românești au ieșit pe piață cu 33 de lei kilogramul. Acum prețurile sunt cu 10% mai mari, așa că tomatele se vor vinde inițial cu cel puțin 37 de lei kilogramul.
Este de așteptat ca în primele zile roșiile să se vândă cu 40 de lei kilogramul în piețele din orașe.