NEWS

Primul sistem public de panouri solare termice pentru blocuri din România e funcțional. Care sunt avantajele sale

Primul sistem public de panouri solare termice pentru blocuri din România e funcțional. Care sunt avantajele sale
Foto: Adevărul

Primul sistem public de panouri solare termice pentru blocuri din România e funcțional. De joi 1 august, municipiul Pitești devine primul oraș de la noi din țară care implementează un astfel de sistem.

Proiectul pilot în România constă într-un sistem de panouri solare termice instalat la o centrală termică de cartier, sistem ce captează energia solară și o transformă în căldură, utilizată ulterior pentru încălzirea apei destinate locuitorilor din zonă.

Primul sistem public de panouri solare termice pentru blocuri. Investiția, recuperată în doar nouă luni

Această tehnologie nu doar că reduce costurile pentru utilizatori, dar contribuie și la scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

124 de apartamente din blocurile racordate la încălzirea centralizată oferită prin centrala termică de cartier, vor beneficia în viitor de reducerea prețului la apă caldă cu minimum 25%.

Proiectul, realizat de către compania publică locală Termo Calor Confort, este un pas semnificativ în direcția utilizării energiei regenerabile pentru asigurarea apei calde menajere în blocurile de locuințe.

Investiția este de 202.300 lei, fiind asigurată din fonduri de la bugetul local. Conform calculelor, grație panourilor solare, investiția va fi recuperată în 271 de zile, adică până în primăvara lui 2025.

Bani mai puțini la facturi

„Acest prim sistem public de panouri solare termice pentru locuințe publice din România, sistem ce este o premieră pentru România, este un proiect pilot ce demonstrează că încălzirea centralizată este o strategie a viitorului. Grație acestui sistem cetățenii vor plăti mai puțin la facturi.

Vom monta în viitor un al doilea sistem public simular cu panouri solare în cartierul Războieni din Pitești, și de el vor beneficia 500 de apartamente din opt blocuri.

După ce vom monitoriza și evalua eficiența acestui proiect pilot, intenționăm să extindem acest sistem inovativ la nivelul întregului oraș, prin solicitarea și accesarea fondurilor nerambursabile, guvernamentale sau europene”, a precizat Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

Funcțional pe tot parcursul anului

Sistemul deja funcțional dintr-un cartier din Pitești este alcătuit din 22 de panouri solare cu câte 30 de tuburi, cu puterea instalată de 43.56 kW, și un panou fotovoltaic pentru energia electrică de siguranță, în momentul întreruperii energiei electrice din rețea.

Acestea vor asigura energia necesară pentru producerea de apă caldă de consum cu aport pentru încălzire.

Sistemul public de panouri solare din Pitești este prevăzut cu o instalație de automatizare care să asigure funcționarea în condiții de deplină siguranță din punct de vedere tehnic sau al securității și sănătății (să nu existe posibilitatea contaminării apei calde de consum astfel încât să devină improprie uzului uman), în condițiile în care supravegherea instalațiilor nu este asigurată în permanență de un operator uman.

Sistemul public de panouri solare funcționează pe tot parcursul anului.

Care sunt avantajele

Printre avantajele folosirii sistemului de panouri solare în încălzirea centralizată se numără:

  • reducerea subvenției;
  • reducerea prețului energiei pentru apa caldă la client;
  • reducerea costurilor privind consumul de gaze pentru producerea apei calde pe timpul verii;
  • reducerea costurilor privind consumul de gaze, ținând cont de aportul de căldură pentru producerea energiei termice în perioada de iarnă;
  • reducerea prețului energiei termice la client în urma aportului termic produs de panourile solare;
  • reducerea consumului de energie electrică în urma utilizării panoului fotovoltaic.
malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele