NEWS

Probleme cu facturile la energie electrică și gaze. Anunțul ANRE

Probleme cu facturile la energie electrică și gaze. Anunțul ANRE
Sursă foto: Mediaflux

Probleme în sistemul e-Factura. Facturile la energie electrică și gaze nu pot fi încărcate pentru că nu sunt compatibile cu sistemul obligatoriu de la 1 ianuarie. ANRE și ANAF caută soluții să rezolve problema agenților economici și furnizorilor de curent și gaze.

Probleme cu facturile la energie electrică și gaze

Problema a fost semnalată la ANRE încă din noiembrie 2023, de către Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

”Emiterea și transmiterea facturii în sistemul RO e-Factura către clienții noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, mai precis a dispozițiilor privitoare la informațiile din cuprinsul facturii cu legislația privind facturarea în sistemul RO e-Factura, întrucât numărul limitat de câmpuri/formatul câmpurilor prevăzut de portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu permite încărcarea tuturor informațiilor obligatoriu a fi incluse în factura de energie electrică/gaze naturale și în anexele atașate acesteia conform reglementărilor ANRE″, se arată într-un document al Autorității, conform Profit.ro.

După cele semnalate, în luna decembrie 2023 a fost creat un grup de lucru format din reprezentanții ANRE, reprezentanții furnizorilor de energie electrică/gaze naturale și reprezentanții ANAF care, au purtat discuții în format online, în vederea identificării atât a soluțiilor tehnice pentru includerea informațiilor în formatul XML RO e-Factura, cât și a soluțiilor de reglementare necesare pentru armonizarea prevederilor din regulamentele ANRE de furnizare privind conținutul facturilor cu prevederile și formatele privind facturarea în sistemul RO e-Factura.

Soluțiile discutate

În urma discuțiilor, ANRE a elaborat un proiect de modificare a regulamentelor de furnizare a energiei și gazelor. Draftul modifică structura elementelor ce trebuie incluse în factură, pentru corelare cu câmpurile disponibile în sistemul electronic RO e-Factura, structura elementelor ce constituie detaliile de facturare, și care se pot include în factură sau în documentele anexate facturii, precum și prevederile referitoare la modalitatea de transmitere a facturii în cazul clienților noncasnici, având în vedere modificările introduse prin sistemul RO e-Factura:

– unele dintre informațiile minime prioritare vor fi incluse de furnizor în factură, iar altele pot fi incluse și în anexa la factură, care reprezintă detaliile de facturare;

– eventualele obligații de plată neachitate și dobânzile penalizatoare pentru întârziere la plata facturii vor fi evidențiate ca și informații; – valoarea totală de plată cu TVA înscrisă pe factură este aferentă facturii curente;

– pentru clienții finali care au încheiat un contract de furnizare cu mai multe locuri de consum, informația privind intervalul de timp în care clientul final poate transmite indexul autocitit va fi cuprinsă la detaliile aferente fiecărui loc de consum în parte, iar factura va include o referință cu privire la locul din anexă unde pot fi găsite aceste detalii;

– informațiile privind adresa locului de consum pot fi evidențiate și în anexa la factură, care reprezintă detaliile de facturare.

De asemenea, se modifică prevederile referitoare la modalitatea de transmitere a facturii în cazul clienților noncasnici, având în vedere modificările introduse prin sistemul RO e-Factura, fiind introdusă prevederea conform căreia, în cazul acestora, factura și documentele anexate acesteia se transmit de către furnizor prin sistemul de facturare electronică, conform actelor normative incidente în vigoare. În plus, se reformulează prevederea conform căreia, la cererea clientului final, furnizorul are obligația de a transmite o copie a facturii, aceasta rămânând aplicabilă doar pentru clientul casnic.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele