Probleme la facturile emise de Hidroelectrica. Se dau bani înapoi pentru peste jumătate de milion de români
Sunt probleme la facturile emise de Hidroelectrica aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024. Acestea vor fi trimise din nou fără a mai include şi contribuţia CfD.
Probleme la facturile emise de Hidroelectrica
În perioada 20 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025, compania Hidroelectrica stornează facturile pentru consumurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2024, urmând ca acestea să fie emise fără a mai include şi contribuţia CfD, a anunţat vineri compania.
„Dorim să vă aducem la cunoştinţă că în urma promulgării Legii nr. 312 din 2024 (conform Art. III, alin. 1), este necesar să stornăm facturile emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica pentru consumurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2024 şi să le reemitem, fără a mai include şi contribuţia CfD”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, această campanie de stornare a facturilor clienţilor casnici şi business, respectiv de reemitere a acestora se va desfăşura în perioada 20 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025.
„Depunem toate eforturile necesare pentru asigurarea unui proces de facturare transparent, corect şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România”, se mai precizează în comunicatul citat de Antena3.
Ce este contribuția CfD
Începând cu 1 octombrie 2024, toți consumatorii finali de energie electrică au găsit pe factura de consum o nouă taxă: Contribuția aferentă contractelor pentru diferență = CfD.
Contribuția aferentă contractelor pentru diferență CfD reprezintă o taxă ce se colectează de la toți clienții finali de energie electrică pentru acoperirea costurilor necesare implementării şi funcţionării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producerea de energie electrică folosind tehnologii cu emisii reduse de carbon, respectiv din resurse regenerabile (eolian, solar, hidro, nuclear, hidrogen, stocare de energie).
Mecanismul de sprijin a fost aprobat de guvern și a fost autorizat de Comisia Europeană.
Modificarea contribuției
Ulterior, Parlamentul a adoptat o modificare pentru ca această contribuție să nu fie achitată de consumatori începând cu 1 octombrie 2024, ci din 1 aprilie 2025. Astfel, articolul de lege la care face referire comunicatul companiei Hidroelectrica acum prevede că:
La articolul 6 litera d) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările și completările ulterioare, după liniuța a 7-a se introduce o nouă liniuță, liniuța a 8-a, cu următorul cuprins:
– colectarea contribuției CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, de către furnizorii de energie electrică, respectiv de către producătorii de energie electrică cu drept complementar de furnizare, în facturile consumatorilor finali, începând cu 1 aprilie 2025;
(1) Facturile care conțin contribuția CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, emise și încasate, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență se stornează și se refacturează fără a include contribuția CfD.
(2) Veniturile neîncasate pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență, respectiv cheltuielile realizate în perioada de la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență până la data de 31 martie 2025 de contrapartea CfD – Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale «OPCOM» – S.A. și, respectiv, operatorul schemei CfD – Compania Națională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» – S.A. se recuperează în anul 2025, începând cu data de 1 aprilie 2025, în condițiile stabilite prin reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.