NEWS

Produsele din plastic care poluează mediul, interzise prin hotărâre de Guvern

Produsele din plastic care poluează mediul interzise prin hotărâre de Guvern

Guvernul aprobă noi măsuri care vin să reducă impactul produselor de plastic asupra mediului înconjurător. Prin această decizie va fi transpusă în legislația națională și directiva europeană 2019/904/UE.

Actul normativ prevede prevenirea și reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne.

Guvernul nu mai vrea pahare din plastic și ambalaje pentru mâncare

Principalele schimbări sunt cele care reglementează generarea de deșeuri și scăderea plasticului de unică utilizare. Astfel va fi îmbunătățită calitatea mediului, dar mai ales a ecosistemului din Marea Neagră. Acesta este grav afectat de toată poluarea care acum se face pe râurile din țară, apoi pe Dunăre, care se varsă în Marea Neagră.
Drept urmare se vrea reducerea consumului de pahare pentru băuturi, inclusiv capacele, a recipientelor pentru alimente, dar și interzicerea introducerii pe piață a paharelor de unică folosință și a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

Image by Anastasia Gepp from Pixabay