Produsul agricol la care România poate deveni lider european este soia. Țara noastră are un potențial agricol al culturii de soia estimat la aproximativ 700.000 ha, iar valorificarea a doar jumătate din acesta ar propulsa țara noastră în poziția de lider al UE a suprafeței cultivate.
Primele două locuri la nivel european au fost deținute de Federația Rusă și Ucraina, arată o analiză realizată de consultantul în politici agricole Bogdan Lucian Cumpănașu.
Cererea crescută a UE pentru proteină vegetală poate încuraja, dar și facilita producția de soia în România. Pentru fermierii români, aceasta poate reprezenta o oportunitate de a comercializa în special în spațiul comunitar producția obținută.
Agenda progresistă a blocului comunitar, dar și schimbările existente în modul de viață și stilul de alimentație al cetățenilor europeni duc la o creștere a cererii pentru produse alternative la consumul de carne. Iar soia reprezintă o cultura cheie în aceste noi tendințe, scrie economedia.
În 2020, peste 40% din importurile UE de soia au provenit din America Latină, cu o valoare de peste 2,7 miliarde de dolari, piața europeană – incluzând Marea Britanie și Ucraina – reprezentând puțin peste 10% din total.
În ultimii ani, în Europa s-a înregistrat o creștere a suprafeței de soia cultivată de la aproximativ 977.000 ha, în 2019, la o estimare pentru 2022 de aproape 1.100.000 ha.
Și în România, trend-ul s-a menținut ridicat, de la 155.000, în 2019, la 195.000 ha, în 2021.
Din ce în ce mai mulți fermieri au investit în această cultură, iar producția medie a crescut de la 2.045 kg/ha, în 2015, la 2.630 kg/ha, în 2019, demonstrând accelerarea procesului de tehnologizare.
Fermierii ar avea de urmat câțiva pași importanți, spune Bogdan Lucian Cumpănașu