BUSINESS

Produsul agricol la care România poate deveni LIDER EUROPEAN. Cultură cheie pentru noile tendințe în alimentație

Produsul agricol la care România poate deveni LIDER EUROPEAN. Cultură cheie pentru noile tendințe în alimentație

Produsul agricol la care România poate deveni lider european este soia. Țara noastră are un potențial agricol al culturii de soia estimat la aproximativ 700.000 ha, iar valorificarea a doar jumătate din acesta ar propulsa țara noastră în poziția de lider al UE a suprafeței cultivate.

Primele două locuri la nivel european au fost deținute de Federația Rusă și Ucraina, arată o analiză realizată de consultantul în politici agricole Bogdan Lucian Cumpănașu.

Produsul agricol la care România poate deveni LIDER EUROPEAN. Stilul de alimentație al cetățenilor europeni se schimbă

Cererea crescută a UE pentru proteină vegetală poate încuraja, dar și facilita producția de soia în România. Pentru fermierii români, aceasta poate reprezenta o oportunitate de a comercializa în special în spațiul comunitar producția obținută.

Agenda progresistă a blocului comunitar, dar și schimbările existente în modul de viață și stilul de alimentație al cetățenilor europeni duc la o creștere a cererii pentru produse alternative la consumul de carne. Iar soia reprezintă o cultura cheie în aceste noi tendințe, scrie economedia.

Cum stă România la producția de soia

În 2020, peste 40% din importurile UE de soia au provenit din America Latină, cu o valoare de peste 2,7 miliarde de dolari, piața europeană  – incluzând Marea Britanie și Ucraina – reprezentând puțin peste 10% din total.

În ultimii ani, în Europa s-a înregistrat o creștere a suprafeței de soia cultivată de la aproximativ 977.000 ha, în 2019, la o estimare pentru 2022 de aproape 1.100.000 ha.

Și în România, trend-ul s-a menținut ridicat, de la 155.000, în 2019, la 195.000 ha, în 2021.

Din ce în ce mai mulți fermieri au investit în această cultură, iar producția medie a crescut de la 2.045 kg/ha, în 2015, la 2.630 kg/ha, în 2019, demonstrând accelerarea procesului de tehnologizare.

Ce ar putea face fermierii români, pentru a beneficia de pe urma unei culturi de soia?

Fermierii ar avea de urmat câțiva pași importanți, spune Bogdan Lucian Cumpănașu

  • asocierea în cooperative și înființarea unei Asociații a Producătorilor de Soia din România
  • investiții în soluții de irigații și accesarea de fonduri comunitare
  • utilizarea culturii de soia pentru fixarea azotului în sol
  • reducerea cantității de îngrășăminte
  • lansarea de parteneriate între fermierii din sectorul vegetal și cel zootehnic, pentru valorificarea internă a producției și limitarea importurilor

 

 

 

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri