Prognoza meteo ANM anunță dezastrul la nivel național, după ce meteorologii au avertizat că în România revin furtunile violente și ploile torențiale cu vijelii și grindină, concomitent cu o vreme extrem de călduroasă și disconfort termic ridicat.
Update: Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică în mai multe zone ale ţării, inclusiv pe litoral, până luni seară
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică 3 iulie, ora 12 – 3 iulie, ora 21.
„În Carpaţii Orientali şi de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei şi în Dobrogea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, conform ANM.
Știre inițială:
Primele zile din luna iulie au venit deja cu o vreme extremă pentru mai multe județe din țară, asta după ce ploile au inundat mai multe drumuri si gospodării. Mai mult, meteorologii ANM transmit că furtunile se întorc după câteva zile călduroase, anunță Antena 3 CNN.
„Luni și marți, fenomenele meteorologice se vor înregistra pe arii mai restrânse, în centrul, estul și sud-estul țării, în zona deluroasă din Oltenia, Muntenia, Moldova, dar și în zonele de munte. Miercuri, instabilitatea atmosferică va fi din nou accentuată, mai ales în jumătatea de vest a țării. Sunt așteptate furtuni violente, ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină, instabilitate care se va menține accentuată până aproape de finalul săptămânii.
Pe de altă parte, temperaturile sunt în creștere. Marți, miercuri și joi vom avea parte de caniculă, în Lunca Dunării și Bărăgan, dar și în Muntenia, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, unde temperaturile maxime vor atinge valoarea de 35-36 de grade.
Cu alte cuvinte, va fi o săptămână în care țara va fi împărțită între caniculă, în partea de sud-est a țării, și furtuni puternice, începând de miercuri, în special în jumătatea de vest, urmând ca spre weekend canicula să se domolească și temperaturile să scadă în partea de sud-est”, a explicat Mihai Huștiu, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.
Luni, 3 iulie, vremea va fi cãlduroasã în zonele de câmpie, iar mai ales în sudul Munteniei şi în vestul Dobrogei disconfortul termic va fi în creştere, indicele temperaturã-umezealã (ITU) urmând sã atingã pragul critic de 80 de unitãţi. Instabilitatea atmosfericã va fi temporar accentuatã în zona de munte, în centrul, estul şi sud-estul teritoriului, unde vor fi înnorãri şi, îndeosebi dupã-amiaza şi seara, local averse şi descãrcãri electrice.
Izolat va cãdea grindinã, iar cantitãţile de apã vor depãşi 15…25 l/mp, cu o probabilitate mai ridicatã în zona subcarpaticã a Munteniei, în Dobrogea şi la munte. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 33 de grade, iar cele minime între 11 şi 22 de grade.
De asemenea, în București, vremea va fi cãlduroasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, când vor fi condiţii pentru ploi de scurtã duratã şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 31…32 de grade, iar minima de 17…20 de grade.
Marți, 4 iulie, vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, izolat canicularã în Lunca Dunãrii şi în Bãrãgan. Disconfortul termic va continua sã creascã, iar mai ales în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi vestul Dobrogei, indicele temperaturã-umezealã (ITU), local va atinge şi depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi.
Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice, dupã-amiaza şi seara, local la munte, dar şi în zonele deluroase, în special ale Olteniei, Munteniei şi Moldovei, iar spre sfârşitul nopţii în regiunile vestice. Izolat, vor fi cantitãţi de apã de peste 15…25 l/mp şi condiţii de grindinã. În celelalte regiuni, astfel de fenomene vor fi posibile cu totul izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 35 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 de grade.
În Capitală se anunță o vreme cãlduroasã cu disconfort termic în creştere, indicele temperaturã-umezealã (ITU), urmând sã atingã pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, dar probabilitatea pentru ploi de scurtã duratã va fi redusã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 33…34 de grade, iar cea minimã de 18…20 de grade, transmite România TV.
În sudul şi estul Munteniei, jumãtatea de sud a Moldovei şi în vestul Dobrogei, va predomina o vreme însoritã dar cãlduroasã, local canicularã dupã-amiaza cu disconfortul termic ridicat. În restul teritoriului, gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creştere şi mai ales în a doua parte a zilei şi noaptea vor fi înnorãri temporat accentuate, averse torenţiale, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie. Izolat va cãdea grindinã, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantitãţi de apã de peste 30…40 l/mp. Temperaturile maxime mai scãzute faţã de ziua precedentã în jumãtatea vesticã, se vor situa în general între 26 şi 36 de grade, iar cele minime între 12 grade în depresiuni şi 22…23 de grade pe litoral şi în deltã.
BUCURESTI. Vremea va fi cãlduroasã, canicularã dupã-amiaza cu disconfortul termic ridicat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 35…36 de grade, iar cea minimã de 18…20 de grade.