Prognoza meteo ANM până la Crăciun pare una extremă, mai ales că este în vigoare un Cod Portocaliu de viscol și ninsoare până în dimineața de Ajun. Totuși, chiar de Crăciun, temperaturile vor crește serios și vom avea chiar și 17 grade.
Nefericitul accident a avut loc sâmbătă la ora prânzului în zona Hala Traian, B-dul Unirii. Vântul puternic care suflă în București și cu peste 60 de kilometri pe oră a doborât un arbore care a căzut peste o femeie în vârstă de 68 de ani și peste mai multe mașini aflate în apropiere. Bătrâna, rănită la cap, a fost transportă de urgență la spital.
Tot în Capitală, mai multe panouri publicitare precum și ramuri de copaci au căzut pe străzi. circulația a fost restricționată în zonele cu probleme.
Administrața Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu și galben de vânt puternic, viscol și ninsori pentru mai multe regiuni din țară.
În Capitală, până duminică, la ora 8:00, vântul va sufla cu rafale în general de 55-65 km/h, cerul va avea înnorări temporare şi, trecător, mai ales noaptea, se vor semnala precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 0-1 grad.
Pe Valea Prahovei se circula în regim de iarnă, deoarece carosabilul este acoperit cu zăpadă. S-au format cozi de mașini.
Ninge viscolit, cu depunere de strat de zăpadă pe suprafaţa carosabilă în judeţele Bistriţa-Năsăud – Pasul Tihuţa, Maramureş – Pasul Prislop, Suceava – DN 17 Vatra Dornei – Poiana Stampei, precum şi pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, anunţă sâmbătă dimineaţă Centrul Infotrafic din IGPR.
„La această oră, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile sau a vreunui accident rutier. Ninge viscolit, cu depunere de strat de zăpadă pe suprafaţa carosabilă în judeţele: – Bistriţa-Năsăud: DN 17 Pasul Tihuţa şi DN 17C Dealul Ştefăniţei; – Maramureş: DN 17 Pasul Prislop; – Suceava: DN 17 Vatra Dornei – Poiana Stampei, precum şi pe- Autostrada A1 Sibiu – Deva.
Sunt precipitaţii sub formă de ninsoare sau lapoviţă în zona montană a judeţelor Alba, Arad, Bihor, Braşov, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi”, conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Din cauza vântului, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.
ANM a emis sâmbătă dimineața un cod portocaliu și galben de vânt puternic, viscol și ninsori pentru mai multe regiuni din țară. Începând de vineri, de la ora 10:00, intră în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali, în general la peste 1500 de metri altitudine. Avertizarea expiră sâmbătă, la ora 03:00, transmite Digi24.ro
În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali (în general la peste 1500 m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită. Potrivit meteorologilor, de vineri, de la ora 10:00, și până sâmbătă, la ora 03:00, este în vigoare un cod galben de intesificări ale vântului în cea mai mare ăparte a țării, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte și ninsori viscolite în Maramureș și Transilvania.
Vor fi intervale în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…60 km/h. Pe parcursul zilei în Oltenia, Muntenia și Transilvania local vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la munte vor fi viteze de 90…100 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (20…30 l/mp), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.
În Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă. Pe arii restrânse, ninsori viscolite vor fi și în Moldova, Crișana și în Banat. De asemenea, de sâmbătă, de la ora 03:00 și până la ora 20:00 va fi cod portocaliu viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali.
În zona înaltă a Carpaților Meridionali (la peste 1500 m) va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăși 110…120 km/h, vizibilitatea foarte redusă și zăpada troienită. Tot de sâmbătă, de la ora 20:00, și până duminică, la ora 10:00, va fi cod portocaliu de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Orientali.
În zona înaltă a Carpaților Orientali (la peste 1.500 m) va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăși 110…120 km/h, vizibilitatea foarte redusă și zăpada troienită. Luni, 25 decembrie, vântul va continua să prezinte intensificări, local în nord-vest, centru, est și sud-est, precum și la munte.
Totodată, de sâmbătă, de la ora 03:00, și până duminică, la ora 10, va fi în vigoare un cod galben de vânt puternic în sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăși 80…90 km/h. În zonele montane și local în Transilvania pe parcursul zilei de duminică (24 decembrie) va ninge viscolit, iar noaptea se vor semnala precipitații mixte. Intensificări ale vântului vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni.
Știre inițială:
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent avertizări de Cod Portocaliu și Cod Galben pentru fenomenele de viscol și ninsori care urmează să afecteze toată România. Avertizările au intrat în vigoare începând de vineri seară și rămân în efect până duminică dimineață.
Sâmbătă, vremea va fi vântoasă în toată țara, astfel că vor fi viteze în general de 45…60 km/h, iar în timpul zilei în Oltenia, Muntenia și Transilvania local vor fi rafale de 70…80 km/h, arată meteorologii.
La munte vor fi viteze de 90…100 km/h, iar la altitudini mari în vestul Carpaților Meridionali rafalele vor depăși 110…120 km/h. Cerul va avea înnorări și vor fi precipitații pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice și local în rest. Acestea vor fi mixte în vest și în sud, în rest vor predomina ninsorile, iar în zona montană local va ninge moderat cantitativ (15…25 l/mp).
În Maramureș, Transilvania, dar pe arii restrânse și în Moldova va ninge viscolit, iar la munte va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 grade în estul Transilvaniei și 10 grade în sudul Olteniei și al Munteniei, iar cele minime se vor situa între -6 și 8 grade, cu cele mai mari valori în sud-vest.
Și în București vremea va fi vântoasă, cu rafale de 55…65 km/h. Cerul va avea înnorări temporare și mai ales la începutul zilei va ploua slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 0…1 grad.
În ziua de Ajun, cea mai mare parte a țării, valorile termice se vor situa peste cele specifice datei, însă vremea se va menține vântoasă. Astfel, vor fi viteze în general de 40…50 km/h, însă ziua în sudul Transilvaniei, al Olteniei și al Munteniei rafalele vor depăși local 55…65 km/h.
În zona montană vor fi viteze de peste 80…90 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăși 110…120 km/h – ziua în Carpații Meridionali și de Curbură, iar noaptea în Carpații Orientali.
Vor fi înnorări în jumătatea de nord a țării și precipitații pe arii relativ extinse, sub formă de ploaie în vest, mixte în nord-vest, centru, nord-est și în zonele montane joase.
La altitudini mari la munte va ninge viscolit și local se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi condiții de polei în Transilvania, nordul Moldovei și în zonele deluroase. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil și cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe.
Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 8 grade.
În Capitală vremea va fi în continuare vântoasă, cu viteze în general de 40…50 km/h. Cerul va fi variabil. Temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 4…6 grade.
De Crăciun, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an (temperaturi în medie cu 8…14 grade peste norme), însă pe parcursul zilei vântul va mai avea intensificări în majoritatea zonelor.
Cerul va fi variabil în sud-sud-vest, dar va avea înnorări în restul țării. Va ploua în Maramureș, local în Transilvania și Crișana și izolat în estul teritoriului, iar la munte, în special în Munții Apuseni și în Carpații Orientali, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie.
Vântul va avea rafale în general de peste 70…90 km/h la altitudini mari la munte, dar intensificări locale și temporare (viteze de până la 45…55 km/h) vor fi în prima parte a intervalului și în zonele joase de relief.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 17 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 1 și 8 grade.
În Capitală va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, dar se va menține vântoasă pe parcursul zilei când temporar rafalele vor atinge 40…50 km/h. Cerul va fi variabil. Temperatura aerului va avea valori cu peste 10 grade mai ridicate decât mediile climatologice, cu o maximă în jurul a 17 grade și o minimă de 4…6 grade.
Și în a doua zi de Crăciun vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii decembrie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile nordice unde pe arii restrânse va ploua. În nordul Carpaților Orientali vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 16 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 8 grade. Vor fi condiții de ceață.
În București vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii decembrie. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 3…5 grade, anunţă ANM.