NEWS

Programul Rabla 2025 aduce mari modificări. Când ar putea începe și ce bani vor primi românii

Programul Rabla 2025 aduce mari modificări. Când ar putea începe și ce bani vor primi românii
Program Rabla

Programul Rabla 2025 ar putea aduce noi schimbări pentru români. Oficialii anunță când ar putea începe și ce bani vor primi beneficiarii programului.

Programul Rabla 2025 aduce mari modificări

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) a luat parte la negocierile care vor da forma Programului Rabla în 2025 și a oferit detalii despre data la care va demara programul, dar și informații despre valoarea ecotichetelor pentru achiziția de mașini electrice și hibride și, respectiv, dimensiunea bugetului Administrației Fondului de Mediu.

Programul Rabla 2025 este gata să înceapă, dar factorii de decizie nu au pus toate piesele puzzle-ului cap la cap, elemente cheie fiind în continuare pe masa Guvernului. Încă din septembrie anul trecut, ministrul Mediului, Mircea Fechet, susținea creșterea valorii ecotichetelor oferite prin Rabla Plus, iar această propunere pare a fi aproape de a se concretiza.

De altfel, bugetul Rabla 2025 cel mai probabil nu va scădea față de nivelul din 2024, ci, din contră, ar putea crește etapizat. Schimbarea anului 2025 este dată de faptul că nu va mai exista diferențiere între Rabla Clasic, Rabla Local și Rabla Plus, oficialitățile construind un singur program cu toate fondurile la comun.

În 2024, bugetul pentru Rabla Clasic și Rabla Plus a fost de 1,3 miliarde de lei (260 milioane de euro), iar o bună parte din aceste fonduri nu au fost consumate. Astfel, am putea vedea un Program Rabla care începe mai repede, are un buget mai mare și oferă subvenții mărite.

Rabla 2025: Cât de mare va fi subvenția pentru mașini electrice

Îmi doresc ca valoarea ecotichetului la autoturismele electrice să crească, reamintesc că aceasta a scăzut anul trecut de la 10.000 la 5.000 de euro, ceea ce a descurajat, cel mai probabil, mulți români să achiziționeze un autoturism electric,” spunea ministrul Fechet, în ianuarie.

Mai mult, APIA a propus creșterea valorii ecotichetului de la 5.100 de euro până la 8.500 de euro, urmând ca această sumă să fie redusă etapizat până în 2030.

În cadrul unei întâlniri cu presa, Dan Vardie, președinte APIA, a transmis că propunerile Asociației au fost primite cu deschidere de către ministrul Mediului, acesta acceptând argumentele prezentate de APIA în favoarea creșterii valorii subvențiilor. Acesta a adăugat și că valoarea agreată de către guvernanți ar fi apropiată de cei 8.500 de euro propuși de APIA, dar o cifră oficială va fi făcută publică de autorități.

„Știm că și producătorii importanți din România vor o mărire a subvențiilor, Cecilia Tudor, Managing Director Renault South Eastern Europe, explicând că producătorul francez speră la o primă de cel puțin 7.000 – 8.000 de euro.

„Vrem o primă mai mare decât anul trecut, undeva între 7.000 – 8.000 euro. Dacă prima va rămâne la 5.000 de euro va fi o mare problemă. S-a văzut și în alte țări în care primele au fost tăiate sau scăzute. Scăderea de 36% a fost enormă în 2024”, a subliniat oficialul Renault.

Atunci când vine vorba despre mașinile pe benzină, APIA propune un sistem similar de reducere etapizată a subvenției, pentru ca, în 2030, statul să nu mai ofere subvenții pentru achiziția de mașini noi, indiferent de tipul de propulsie.

Ce propune APIA cu privire la eliminarea subvențiilor oferite prin Programul Rabla:

  • Excluderea subvenției pentru autoturismele cu motoare diesel în 2025;
  • Excluderea subvenției pentru autoturismele cu motoare pe benzină în 2026;
  • Excluderea subvenției pentru autoturismele cu motorizări mild hybrid în 2027;
  • Excluderea subvenției pentru autoturismele cu motorizări full hybrid în 2028;
  • Excluderea subvenției pentru autoturismele cu motorizări plug-in hybrid în 2029;
  • Începând cu anul 2030, eliminarea completă a subvenției, inclusiv pentru vehiculele electrice.

Rabla 2025: Mașinile diesel nu vor mai fi subvenționate

Ne propunem să fim mai verzi, să nu mai finanțăm și motorizările diesel, aceasta este o decizie pe care am luat-o cu producătorii și importatorii auto, dorim să finanțăm, în viitor, motoare prietenoase cu mediul,” a mai spus ministrul Mediului.

Conform unui anunț transmis de APIA, această decizie se va aplica din acest an. România este unul dintre ultimele state din Europa care subvenționa și achiziția de modele pe motorină.

„În 2024, piața autohtonă, care a crescut pe volum total cu 4,5% față de 2023, a absorbit mai multe mașini diesel. Concret, anul trecut s-au vândut 20.491 de mașini noi cu motorizare diesel față de 18.481 de unități în 2023. Totuși, pe fondul eliminării subvenției, dar și ca urmare a scăderii interesului clienților pentru aceste motoare, APIA prognozează un volum de doar 12.500 de mașini diesel noi comercializate anul acesta.

Dacă propunerea APIA va fi acceptată și va deveni literă de lege, atunci și mașinile pe benzină își vor pierde subvenția, dar abia din 2026. Până atunci, anul acesta, oficialii APIA sugerează că valoarea subvenției pentru achiziția de mașini noi pe benzină (pur ICE) va fi în jurul a 4.000 de euro.

Bugetul Programului Rabla ar putea crește
În 2024, bugetul combinat al prgramelor Rabla Clasic și Rabla Plus a fost de 1,3 miliarde de lei (260 de milioane de euro). Conform informațiilor APIA, din această sumă au mai rămas necheltuiți au rămas 536 de milioane de lei neutilizați „Sumele rămân la dispoziția Administrației Fondului de Mediu (AFM) și vor fi folosite pentru noi programe”, se arată într-o comunicare publică.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele