Se anunță noi schimbări majore în legislația fiscală din România, asta după ce cabinetul condus de premierul Marcel Ciolacu introduce măsuri ce afectează direct cei care au mai multe proprietăți de închiriat, în special apartamente și case.
În contextul recentelor modificări fiscale adoptate de Cabinetul Ciolacu, un impozit suplimentar va afecta direct proprietarii de apartamente, în special cei care au mai multe unități închiriate. Începând cu 1 ianuarie, impozitul din chirii va cunoaște o creștere semnificativă, de la 6% la 10% din venitul brut.
Cu toate că există un număr redus de proprietari care respectă obligația de a plăti impozit pentru veniturile provenite din închiriere, aceștia vor resimți o majorare a costurilor începând cu anul viitor. Daniel Sandu, partenerul de conducere al firmei de consultanță și contabilitate D&C Conta, a oferit o analiză detaliată a noilor prevederi legislative, potrivit EVZ.
Potrivit Ordonanței de guvern nr. 16 din 15.07.2022, impozitul din chirii va suferi modificări semnificative. Acestea includ eliminarea cotei de cheltuieli forfetare de 40% pentru calculul venitului anual impozabil, care va fi înlocuită cu o cotă de impozitare de 10% asupra întregului venit brut.
Un alt aspect important este legat de înregistrarea obligatorie a contractelor de închiriere la ANAF într-un interval de maxim 30 de zile de la semnare sau modificare. Această obligație, recent reintrodusă, vine în completarea schimbărilor semnificative privind impozitarea veniturilor din închiriere.
De asemenea, nivelul veniturilor la care se aplică contribuția la asigurările de sănătate pentru veniturile din închiriere a fost redus la echivalentul a șase salarii minime brute pe țară, comparativ cu limita anterioară de 12 salarii minime brute pe țară.
Cu toate acestea, vestea pozitivă este că corespondența privind contractele de închiriere poate fi transmisă către ANAF utilizând un formular PDF inteligent, cunoscut sub numele de C168 „Cerere de înregistrare a contractelor de închiriere”, depus prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual.
Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra impozitului din chirii începând cu anul 2024, iar persoanele cu mai multe venituri, inclusiv cele din închiriere, vor fi supuse unor modificări suplimentare ale contribuțiilor sociale de sănătate. Limita superioară a bazei de calcul pentru aceste contribuții va fi de 60 de salarii minime pe economie, punând în evidență importanța unei gestionări atente a veniturilor și a respectării noilor reglementări fiscale.
Astfel, se pot crea situații în care un contribuabil va datora contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru un venit reprezentând 84 de salarii minime pe economie (60 pentru veniturile din activități independente și 24 pentru veniturile din închirieri).