După primul loc înregistrat la alegerile parlamentare, PSD pune totul la bătaie și Marcel Ciolacu rămâne șeful partidului. Social-democrații s-au reunit în ședință pentru a decide cu cine se vor alia pentru un viitor guvern și pe cine vor susține la turul doi la alegerile prezidențiale.
Ședința social-democraților s-a terminat și, conform Digi24, liderii PSD nu au decis pe cine susțin în turul 2.
Conform surselor citate de Stiripesurse, Marcel Ciolacu, le-a spus colegilor din partid reuniți la ora transmiterii acestei știri, la sediul central în ședința Consiliului Politic Național, că partidul nu are cum să intre în opoziție.
„Nu există nici o formare de majoritate fără PSD”, le-a zis Ciolacu liderilor PSD. „Suntem condamnați, indiferent de rațiunile politice, de a ne implica în continuare în actul de guvernare”, a mai declarat acesta.
„Dacă vom face un pas în lateral, România nu va avea bani nici de dezvoltare, nici de salarii și pensii. Marea provocare este ca noi, PSD, să fim liantul între dezvoltare și identitatea națională și valorile creștine”, a mai spus Ciolacu, în ședința CPN al PSD.
În ședința PSD de luni, prin vot unanim, liderii partidului au votat ca Marcel Ciolacu să rămână președintele formațiunii.
De altfel, chiar eurodeputatul Victor Negrescu spunea la RFI că Marcel Ciolacu este așteptat să rămână în fruntea partidului.
Alegerile parlamentare s-au încheiat, iar rezultatele au scos la iveală faptul că PSD nu are nevoie de un nou lider. Marcel Ciolacu ar putea rămâne președintele PSD, spune la RFI eurodeputatul Victor Negrescu. O hotărâre majoră ar putea fi luată în ședința de luni a conducerii partidului.
„Eu cred că Marcel Ciolacu va rămâne cu siguranță în fruntea PSD. Și cred că această solicitare deja a început să vină din partea organizațiilor județene și liderilor noștri locali, așa că este un lucru aș putea spune predictibil.
Totodată, într-un context dificil, poate fi oportună această decizie, în contextul în care este nevoie de oameni cu experiență, cu expertiză. Este în continuare premier în funcție și cred că în perspectiva alegerilor prezidențiale, este oportun pentru noi să purtăm aceste negocieri, pornind de la această poziționare a noastră și de la cei care au expertiză și experiență politică”, încheie europarlamentarul PSD.
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PSD, după eșecul din primul tur al alegerilor prezidențiale. Preşedintele PSD a anunțat, luni, pe 25 noiembrie, la sediul partidului, că duminică seară i-a înaintat secretarului general al partidului demisia sa de la conducerea partidului.
Ciolacu este primul președinte al PSD care ratează intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Din acest motiv, social-democratul susține că demisia a fost cel mai demn lucru la care putea apela.
„Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Naţional şi o să venim, după Consiliul Politic, şi o să comunicpm decizia pe care o să o luăm. Nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat şi această discuţie”, a spus Ciolacu la sediul PSD.
Cu primul loc la alegerile parlamentare, PSD trebuie să joace principala carte în viitor joc la guvernării, așa că este de așteptat să anunțe cu cine va purta negocieri pentru un nou guvern.
La votul de duminică PSD a înregistrat scorul de 22, 2%, fiind rezultatul cel mai slab înregistrat în istoria partidului.
La alegerile din 2020 PSD a luat 29%, în 2016 a înregistrat 45% , În 2012, când PSD a candidat alături de ALDE și UNPR în formula USL a luat aproape 60%. La alegerile din 2008 a luat 33% , în 2004 36%, iar în 2000 37%.